IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в САЩ се забави до 2,1%, но надмина прогнозите

Докладът едва ли ще повлияе на решението на централната банка през следващата седмица

16:37 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в САЩ се забави през второто тримесечие с по-малко от очакваното, тъй като потребителските разходи изпревариха прогнозите, съобщава Bloomberg. В същото време по-слабите бизнес инвестиции и по-скромният износ подчертават рисковете, които биха мотивирали Федералният резерв да понижи лихвите през следващата седмица.

Брутният вътрешен продукт е нараснал на годишна база с 2,1% според данните на Министерство на търговията от петък. Това надмина прогнозите за по-скромен растеж с 1,8%. През първото тримесечие пък беше отчетен ръст на БВП с 3,1%.

Потребителските разходи, най-голямата част от икономиката, се повишиха с 4,3%, докато правителствените разходи скочиха с 5%, предлагайки най-голямата подкрепа от едно десетилетие.

Противоречивите данни в доклада подчертават като цяло, че американският президент Доналд Тръмп, който многократно е призовавал за по-ниски лихви, се радва на сигнали за стабилна икономика, докато неговата търговска война с Китай оказва влияние в разширяването на световната икономика и подхранва несигурността за бизнеса в глобален мащаб.

От ревизираните данни от петък става ясно, че растежът на икономиката е пропуснал целта на Тръмп от 3% за 2018 г. за разлика от отчетеното по-рано.

Данните от петък дават нови доказателства, че търговията страда от търговската война, тъй като износът се понижава с 5,2%, докато вносът расте с едва 2,3%, което е най-слабият му темп от две години.

Най-новите данни за БВП излизат няколко дни преди очакваното понижение на лихвите от страна на Федералния резерв през следващата седмица. Докладът едва ли ще повлияе на решението на централната банка, въпреки че длъжностните лица вероятно ще разгледат слабостта в търговията и бизнес инвестициите като рискове за икономическите перспективи.

С изключение на променливите компоненти на търговията и запасите продажбите към домакинствата се увеличават с 3,5%, което е най-доброто им представяне за една година.

Предпочитаната от Фед мярка за инфлация - индексът на цените на личните потребителски разходи, с изключение на храните и енергията, се задържа на 1,8% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, по-близо до целта от 2% на централната банка.

Разширяването, което през този месец стана най-дългото в историята, се охлажда заради избледняването на ефектите от фискалните стимули от миналата година и забавянето на световния растеж. Международният валутен фонд отново намали оценката си за световната икономика по-рано тази седмица. По-силният долар и новите мита намаляват желанието за правене на бизнес със САЩ.

Междувременно от други данни по-рано през седмицата стана ясно, че поръчките за бизнес оборудване са скочили през юни най-много от началото на 2018. Това е сигнал, че инвестициите на компаниите могат да възвърнат инерцията си, която ще подпомогне икономиката през следващите месеци.

Потребителските настроения са близо до историческите върхове, а стабилните разходи подкрепят растежа. Продажбите на дребно нарастват в четири последователни месеца, което е най-дългата им серия от началото на 2018 г. Това показва, че американците се възползват от силния пазар на труда и повишените заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още