IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След първите затворени секции Тръмп печели Юга, Байдън - Запада*

След леки победи в ясните щати надпреварата се мести към колебаещите се

04:05 | 04.11.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Демократът Джо Байдън и републиканецът Доналд Тръмп са почти рамо до рамо в президентската надпревара, след като Байдън спечели множество традиционно демократични щати в източната част на САЩ, докато президентът лесно спечели няколко републикански крепости на юг и в Средния Запад, показват данни на Associated Press. 

Във Флорида, която кампанията на Тръмп смята за решаваща за надеждите му за преизбиране, победата е за Тръмп, който имаше леко предимство в анкетите.

Байдън спечели Вирджиния, Илинойс, Мериленд, Ню Джърси, Масачузетс, Кънектикът, Върмонт, Род Айлънд, Делауеър и Вашингтон, според AP. CNN добавя победа и в ключовите бастиони на Демократите на Западното крайбрежие - Калифорния, Орегон и Вашингтон. Байдън печели и смятания за колебаещ се щат Аризона.

За Тръмп са гласували Индиана, Кентъки, Тенеси, Южна Каролина, Алабама, Мисисипи, Западна Вирджиния, Оклахома, както и Айдахо.

Fox дава преднина на Тръмп и в Охайо - смятан за много показателен за избирателните нагласи в САЩ и победителят в този щат обикновено печели и президентските избори.

Тръмп ще запази контрол и над Мисури, като този щат и Охайо са изключително важни, тъй като често предсказват бъдещия победител.

По данни на Fox News Байдън вече има преднина със 238 на 213 гласа в избирателната колегия*. Първият кандидат, достигнал до 270 гласа в нея, ще претендира за Белия дом. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, републиканец от Кентъки, беше преизбран, съобщи AP.

Надпреварата е оспорвана, като се изчакват резултатите от редица колебаещи се щати, които обикновено решават изхода от президентските избори в САЩ.

Тръмп и Байдън нямат какво да правят, освен да чакат, докато длъжностните лица преброяват гласовете, включително милиони бюлетини от пощата - процес, който може да отнеме дни. Някои поддръжници на Тръмп публикуваха в Twitter, че са се отправили към Белия дом за нощно следизборно парти.

Окончателният резултат от надпреварата може да не е ясен до много по-късно през нощта или евентуално дори до дни или седмици, ако броят на гласовете е близък.

Досега са преброени около 27% от гласовете, предава Bloomberg. Bloomberg News изчислява дела от общия брой гласове, които са преброени, използвайки собствен модел на избирателна активност. Този дял е по-труден за изчисляване, отколкото през последните години, поради факта, че много хора са избрали да гласуват задочно или по пощата, вместо в своята секция в деня на изборите.

Дори и общите гласове да достигнат 100%, това не означава непременно, че преброяването е окончателно. Стойностите могат да надвишават 100%, когато избирателната активност е по-висока от оценката на модела. В момента общите оценки на гласовете предполагат висока избирателна активност, но това предположение може да се промени през нощта.

Според Fox News Байдън води в три важни колебаещи се щата - Пенсилвания, Мичиган и Охайо. Тръмп обаче изпревари своя съперник в може би най-важния спорен щат - Флорида.

При обработени 87 процента от подадените бюлетини във Флорида президентът републиканец получава 50 процента от гласовете там, а демократът - 48,9 процента. Флорида, която неведнъж е решавала изхода от президентски избори в САЩ, изпраща 29 електори в избирателната колегия, която официално избира президента - повече от всеки друг колебаещ се щат.

Тръмп изпревари Байдън и в друг голям щат - традиционния републиканския Тексас, където демократът отначало бе повел. 

Според прогнози и оценки няколко пътя водят Байдън до Белия дом, докато Тръмп е длъжен да спечели няколко спорни щата.

Тръмп и Байдън прогнозираха победа за себе си през целия изборен ден, посочвайки дългите опашки в някои избирателни секции като признаци, че печелят. Въпреки че имаше съобщения за високи избирателна активност в редица щати, включително Тексас, Флорида и Аризона, има малко признаци на смущения, за които мнозина се опасяваха.

В Шарлот, Северна Каролина, полицията арестува мъж, който законно носел неприкрито огнестрелно оръжие, след като се върнал в избирателните секции, което според властите му е било забранено. От полицейското управление в Ню Йорк заявиха, че ще разположат хиляди служители по улиците във вторник вечерта, за да предотвратят насилие. "Дори не опитвайте", казва шефът на отдела Теренс Монахан.

Байдън влезе в изборния ден със силна позиция, водещ на национално ниво със 7,2 процентни пункта, както и в повечето колебаещи се щати, според проучване на RealClearPolitics. Но гласуването в деня на изборите се очаква да благоприятства до голяма степен Тръмп, защото демократите насърчиха своите привърженици да гласуват по-рано и тези гласове ще се отчетат по-късно.

Въпреки предимството на Байдън някои демократи се опасяват, че Тръмп може да устои на социологическите проучвания и да спечели, точно както през 2016 г. Но преднината на Байдън пред Тръмп в националните допитвания е по-голяма от тази на Хилари Клинтън в деня на изборите през 2016 г. RealClearPolitics считаше, че тя е пред Тръмп на национално ниво с 3,2 процентни пункта. Байдън също така води в някои ключови колебаещи се щати, от които се нуждае, за да спечели, докато през 2016 г. някои от тези щати бяха считани за недостижими за демократите.
Във вторник Тръмп прогнозира „голяма червена вълна“ сред републиканците, които гласуват лично, вместо да гласуват по-рано или по пощата, както направиха много демократи.

„Мисля, че ще имаме страхотна вечер“, каза Тръмп пред репортери, когато се спря в предизборния си щаб в Арлингтън, Вирджиния, преди да се върне в Белия дом, за да изчака ранните резултати и да работи по телефона.

Гласуването се провежда на фона на смъртоносна вълна от пандемията на коронавируса, което доведе до нова тенденция - милиони гласове, подадени по пощата - промяна, която може да забави официалното изчисление в някои щати с дни. Например в Пенсилвания избирателните служители не могат да започнат да обработват предсрочните бюлетини до вторник и не е ясно колко време ще отнеме на длъжностните лица да ги преброят.

Информацията за ранната избирателна активност предполага, че републиканците са изтрили лидерството на демократите от вота по пощата и предсрочното гласуване във Флорида, ключов щат.

Майкъл Блумбърг, основателят и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, собственик на Bloomberg News, предостави 100 милиона долара в подкрепа на Байдън и неговия партньор Камала Харис във Флорида, половината от тези от неговия Independence USA PAC.


"Ако има за какво да говорим тази вечер, ще говоря за това", каза Байдън във вторник следобед на спирка на кампанията в Уилмингтън, Делауеър. „Ако не, ще изчакам, докато гласовете бъдат преброени на следващия ден”.

Реакцията на пазарите

 Първоначално фондовите пазари регистрираха ръст, очаквайки победа на демократа и бързо приемане на голям план за стимулиране на пострадалата от пандемията от новия коронавирус американска икономика. Впоследствие обаче ентусиазмът на инвеститорите се охлади, след като стана ясно, че изходът от надпреварата все още не е решен.

Фючърсите върху американските акции се отърсиха от ранен скок, а държавните ценни книжа се променяха, тъй като ранните изчисления предполагат, че резултатът от американските президентски избори ще бъде по-спорен, отколкото предполагаха социологическите проучвания.

Фючърсите върху S&P 500 се понижиха, след като се повишиха с над 1%, след като започнаха да идват резултатите. Доларът изтри загубата, а доходността по облигациите спадна под 0,9% след по-ранните печалби. Част от кривата на доходността се засили най-много от 2016 г. насам, тъй като дългосрочните облигации се обезцениха повече от техните по-краткосрочни аналози при залозите за допълнителни стимули. Същевременно петролът увеличи поскъпването си от понеделник.   Графика Графика

Байдън води леко над Доналд Тръмп, след като спечели множество традиционно демократични щати в източната част на САЩ, докато президентът лесно спечели няколко републикански крепости на юг и Средния Запад, според AP. Флорида, която кампанията на Тръмп смята за решаваща за надеждите му за преизбиране, остава неясна.  

Междувременно акциите на Alibaba Group Holding Ltd. се сринаха с около 9%, след като Китай спря първичното публично предлагане на Ant Group Co., в което Alibaba притежава около една трета дял. В Азия засега акциите се представят добре почти само в Япония, където вчера бе почивен ден.  

Инвеститорите се готвят за резултата от оспорваните избори след няколкоседмични спекулации, че оспорваният резултат може да разтърси пазарите. Към вторник социологическите проучвания показват, че Байдън е изпреварил Тръмп, макар че надпреварата изглежда оспорвана в редица щати. 

Петролът поскъпна с 1,9% в в Ню Йорк, отстъпвайки от по-ранния си ръст в цената от цели 3,4%. Спот цената на златото се понижи с 0,3%, докато доларът отскочи по-високо. Несигурността на пазарите може да доведе до засилена волатилност през следващите няколко часа, тъй като търговците реагират на заглавия и ранни улики за възможна победа на Доналд Тръмп или Джо Байдън.

Ранните резултати от щатите се движат според прогнозите. Тръмп води с малко във Флорида, която кампанията му смята за решаваща за надеждите му за преизбиране. 

„Изглежда, че пазарът на петрол е в напрежение заради резултатите от тези избори повече от всеки друг път в близкото минало“, казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Волатилността в рамките на деня може да отразява търговците, които се опитват да направят невъзможното: да заемат позиция въз основа на тяхната оценка на крайния резултат”.

„Без значение кой спечели, няма да видим промяна в политиката за една нощ“, казва Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates LLC в Хюстън. „От тази гледна точка ще отнеме известно време, докато пазарът на петрол обмисли какви ще бъдат тези нови политики и тяхното въздействие”. 

Кривата на фючърсите на петрола показва, че все още има известна загриженост относно потенциалното пренасищане дори след признаците, че алиансът ОПЕК+ ще забави облекчаването на съкращението на производството.  Тримесечният спред за "Брент" е 1,25 долара за барел при конфигурация контанго, срещу 1 долар в средата на октомври.

*Данните са актуални към 9:25 часа 

Всичко по темата следете тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
в тия месеци има много празници... все ще се резееме за малко... после почва интересното, или поне се надявам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 3 години
Трябва още 2 месеца и половина да му гледаме г.ну.сната мутра, но да, края се вижда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
добрее, явно съм прибързал с тревогите... рижия няма да спечели и официално слагаме край на управлението на най слабия американски президент в истирията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
и със ЗЕЛЕНИЯ чай не трябва да се прекалява, шЪ знаеш! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
пия зелен чай с мед и работя по един проект , както и да се опитвам да спестя пари , ама нема да мина метър . кардиологът ми позабрани това онова вече .зяпам резултата и гледам как ще изработят тромбонът ... :))) ... трябва да има интрига , иначе не е интересно . данъчните след 3 месеца , по-рано нема как да стане ... хамериканска технология , не е като у нас ... ще го насадят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ше има май кютек, още не са приключили тия с бюлетините и то в източните щати, което не би треало да е така, ама сметай как лъжат и мажат тия демократите и кат гледам нещата си върват май към бой с елементи на пукотевица ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Как е Зелев, люпиш ли пуканки! Пък да попитам - Байдан стана ли президент вече, осъдиха ли Перчема данъчните? Лекинко гледам си свил байраците ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
да, да.. още е на кантар, но поне според мен е с една идея към рижия газ. до последно няма да е сигурно кой ще спечели. Разликата ще е с малко за единия, което ще даде даде хляб на конспиратори и ***... глей сега кво ще стане следващата седмица :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
май нещата отиват към 276 гласа за байдън , два щата са на кантар верно за по 50-100х гласа , та до последно няма да се знае ... :))) ... то тромбонът затова цвърка здраво по туитъра ... :))) ... а импа се пеняви по форумите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Честита победа на Тръмп мрънкячи. Рижия китеник ви отвя. Просто е въпрос на време да обявят официално резултатите.От 8 колебаещи се щата Тръмп печели 5, Байдън 2 (и то малките), а Невада е на кантар. Разликата там е само 3 000 гласа в полза на Байдън... Не че имат значение тези 3 елекорални гласа там.Оставащите 2 щата, а именно Хавай (Байдън) и Аляска (Тръмп) са ясни.Ето тук можете да гледате най подробната информацияhttps://***.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2020/nov/03/us-election-2020-live-results-donald-trump-joe-biden-who-won-presidential-republican-democratКолкото до погромите, за които говорите след изборите. Да сега има погроми, а то е в следствие на политиката водена в САЩ последните 20-30 години. Това предопределя и великата им демокрация.. Да им пикая на демокрацията, щом се изврати по този начин. Иначе оревават света какъв пример са за демокрация....Айде мола ви се....Коментарите ви по отношение на това колко лош комунист е Тръмп и как губи изборите, просто няма да ги коментирам колко са неадекватни. Но пък от друга страна те определят и нивото на интелекта ви..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още