Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 приключи сесията си на пореден връх

Поскъпването на технологичните акции компенсира поевтиняането на книжата в секторите на здравеопазването и недвижимите имоти

S&P 500 приключи сесията си на пореден връх

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции приключиха една нестабилна сесия в петък на положителна територия, като S&P 500 регистрира втория си пореден рекорд само ден след по-високо от очакваното покачване на индекса на потребителските цени през май, след като инвеститорите продължиха да оценяват перспективите за инфлацията и начина на действие на Федералния резерв. Доходността по десетгодишните облигации на САЩ се задържа на най-ниските нива от март, предава Bloomberg. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с около 15 пункта или по-малко от 0,1%, за да затвори на близо 34 480 пункта. 

Широкият бенчмарк S&P 500 се повиши с около 8 пункта, или 0,2%, и завърши на 4 248 пункта, докато Nasdaq Composite добави около 49 пункта, или 0,4%, за да завърши близо до 14 069 пункта. 

За седмицата обаче Dow губи позиции, като спадна с около 0,8%, докато рекордният тласък на S&P 500 го остави с ръст от 0,4%. Nasdaq Composite отчете седмично повишение от 1,9%, изпреварвайки своите конкуренти. 

Акциите се колебаеха между понижения и повишения при по-малък от средния обем на търговията, като поскъпването на технологичните акции компенсира поевтиняането на книжата в секторите на здравеопазването и недвижимите имоти. 

Дори насърчителните икономически данни вече не повлияха позитивно на цените. Ежемесечно проучване от университета в Мичиган през юни разкрива по-добри потребителски настроения, отколкото очакваха анализаторите. Данните за потребителския климат често променят пазара, тъй като голяма част от икономиката на САЩ зависи от частното потребление.

Оказващи влияние на пазарите корпоративни новини днес почти липсваха. Движение обаче имаше във фармацевтичния и биотехнологичния сектор. Акциите на Vertex Pharmaceuticals се сринаха с единадесет процента. Компанията разочарова с експерименталното лечение на наследствено заболяване, което засяга черния дроб и белите дробове. Краят на проекта е голям неуспех за усилията за разширяване на собствената продуктова гама на компанията, твърдят борсови участници.

Книжата на фармацевтичния производител Incyte загубиха 5,7% от стойността си. Американският здравен орган FDA удължи тестването на лекарството Ruxolitinib срещу атопичен дерматит с три месеца. „Това е очевидно негативна новина за компанията", казва анализаторът Брайън Ейбрахамс от RBC. Пазарът вече подхождал към това лекарство само със скептицизъм.

Акционерите на германския производител на ваксини Curevac, чиито книжа се търгуват главно в Ню Йорк, също трябваше да преглътнат спад. Книжата се сринаха със 7,5 процента, след като стана ясно, че федералният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан вече не планира да използва ваксината на Curevac в текущата ваксинационна кампания поради последните проблеми в процеса на одобрение.

В лицето на Biogen и Eli Lilly още две компании от фармацевтичния сектор бяха подложени на натиск. И двете акции загубиха повече от четири процента. Инвеститорите обаче просто прибираха печалбите си. Eli Lilly се повиши до рекордно високо ниво ден по-рано, в при Biogen поскъпването от началото на юни е с почти 50%. 

След като Федералният резерв постави висока граница за преразглеждане на своята позиция, докладът за инфлацията в четвъртък в крайна сметка подклажда апетита за риск по целия свят. Сега инвеститорите очакват заседанието на Фед през следващата седмица, за да доловят улики относно следващите ходове на Фед по отношение на покупките на активи и лихвените проценти. 

„Все още сме положително настроени по отношение на перспективите, но не сме толкова оптимистични, колкото преди три месеца“, казва пред Wall Street Journal Даниел Морис, главен пазарен стратег в BNP Paribas Asset Management. „Пазарът трябва да си отдъхне и да остави печалбите да достигнат сегашните цени“.

Т. нар. мемеакции продължиха да отчитат резки промени през тази седмица, въпреки че по-широките пазари бяха по-спокойни. Акциите на Clover Health поскъпнаха с около 4%. GameStop бе нагоре с 1,5%.

Борсовите участници очакват с нетърпение консултациите по паричната политика на Федералния резерв на САЩ през следващата седмица, казва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в изследователската фирма CFRA. „На тази среща и тази през юли вероятно няма да има промени в паричната политика или дори да се мисли за това“.

Очевидно инвеститорите са последвали оценката на Фед, че настоящият ценови натиск е само временен, казва портфолио мениджърът Томас Алтман от инвестиционния съветник QC Partners. „Няма друг начин да се обясни бързото възстановяване на пазара на облигации“. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните облигации се движеше около 1,464%, за да спадне за четвърта поредна седмица. Доходността пада, когато цените на облигациите се повишат. Доходността се сви през тази седмица заради по-слаби от очакваното икономически данни и голямо търсене от страна на инвеститорите както в САЩ, така и в чужбина. 

Едновременното рали на пазарите на акции и облигации предизвика тревоги и за бързото обръщане на тренда и при двете. Съотношението между борсово търгуваните фондове за проследяване на държавни ценни книжа, iShares 20+ Year Treasury Bond ETF и индекса Nasdaq-100 е на 15-годишен връх, показват данни на JPMorgan Chase & Co.

От Министерството на труда заявиха в четвъртък, че икономическият възход в САЩ е предизвикал най-големия ръст на инфлацията от близо 13 години насам, като потребителските цени са се повишили през май с 5% на годишна база. Инвеститорите са загрижени от няколко седмици, че рязкото и продължително покачване на инфлацията може да накара Фед да прецени дали да не сложи края на политиките си за лесни пари през следващите тримесечия.

"Благодарение на икономическото възстановяване от последиците от коронавируса общото настроение все още е положително и сигнализира за лятно рали", казва Питър Кардийо, главен икономист в компанията за управление на активи Spartan. "Но не очаквам стремително покачване на големи стъпки".

В четвъртък Dow Jones Industrial Average се повиши с 19 пункта, или 0,06%, до 34 466,24 пункта. S&P 500 завърши деня с повишение от 0,47% до 4239,18 пункта, докосвайки нов максимум в рамките на деня. Nasdaq Composite завърши деня с 0,78% нагоре до 14 020,33 пункта.

Вчера излязоха и данни за подадените за първи път заявления за помощи при безработица в САЩ, които намаляха до 376 хиляди - най-ниското ниво от началото на пандемията.

На петролния пазар очевидно също преобладаваха биковете, а цените продължават да се повишават, като сортът Брент поскъпва с 0,07% до 72,57 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол записват ръст в цената от 0,7% до 70,78 долара за барел към 23 часа българско време. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибавя над 150 пункта напът към печеливша седмица*