Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Графика на деня: Инфлацията в САЩ се повиши до най-високо ниво от 1992 г.

Анализатори започват да пресмятат възможността Фед да реагира още на следващото заседание

Графика на деня: Инфлацията в САЩ се повиши до най-високо ниво от 1992 г.

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Индексът на потребителските цени за всички градски потребители (CPI-U), внимателно наблюдаван измерител на инфлацията в Съединените щати, продължава своята възходяща тенденция през май, като както широкият ИПЦ за всички стоки, така и основният ИПЦ се увеличават значително на годишна база. Докато по-широкият ИПЦ е нараснал с 5,0% в сравнение с преди година, основният индекс, с изключение на по-променливите цени на храните и енергията, се е повишил с 3,8% спрямо нивата от май 2020 г.

Докато увеличението на широкия ИПЦ беше най-високо от август 2008 г., основният ИПЦ се повиши с най-бързите темпове от 1992 г. поради комбинация от парични и фискални стимули, както и заради спада на потребителските цени през пролетта на 2020 г. В началото на пандемията цените се бяха потопили поради свиването на потребителските разходи и спада в търсенето на гориво, преди да се изкачат обратно до нивата отпреди пандемията през лятото. Благодарение на няколко кръга  стимули, както и на лихвените проценти, които се поддържат близо до нулата от март 2020 г., цените се повишиха забележимо през 2021 г., достигайки връх при последните данни.

И макар че Фед използва различна метрика, изглежда все по-вероятно Федералната комисия за открития пазар да реши да повиши лихвените проценти за първи път от началото на пандемията на планираното заседание през следващата седмица. Въпреки че FOMC обяви, че ще се стреми към "инфлация умерено над 2 процента за известно време", последният ръст може да е достатъчен, за да може комисията да предприеме действия.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Спекулации костваха 1,5 млрд. долара на хедж фонда Alphadyne