IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Инфлацията в САЩ се повиши до най-високо ниво от 1992 г.

Анализатори започват да пресмятат възможността Фед да реагира още на следващото заседание

22:47 | 11.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Индексът на потребителските цени за всички градски потребители (CPI-U), внимателно наблюдаван измерител на инфлацията в Съединените щати, продължава своята възходяща тенденция през май, като както широкият ИПЦ за всички стоки, така и основният ИПЦ се увеличават значително на годишна база. Докато по-широкият ИПЦ е нараснал с 5,0% в сравнение с преди година, основният индекс, с изключение на по-променливите цени на храните и енергията, се е повишил с 3,8% спрямо нивата от май 2020 г.

Докато увеличението на широкия ИПЦ беше най-високо от август 2008 г., основният ИПЦ се повиши с най-бързите темпове от 1992 г. поради комбинация от парични и фискални стимули, както и заради спада на потребителските цени през пролетта на 2020 г. В началото на пандемията цените се бяха потопили поради свиването на потребителските разходи и спада в търсенето на гориво, преди да се изкачат обратно до нивата отпреди пандемията през лятото. Благодарение на няколко кръга  стимули, както и на лихвените проценти, които се поддържат близо до нулата от март 2020 г., цените се повишиха забележимо през 2021 г., достигайки връх при последните данни.

И макар че Фед използва различна метрика, изглежда все по-вероятно Федералната комисия за открития пазар да реши да повиши лихвените проценти за първи път от началото на пандемията на планираното заседание през следващата седмица. Въпреки че FOMC обяви, че ще се стреми към "инфлация умерено над 2 процента за известно време", последният ръст може да е достатъчен, за да може комисията да предприеме действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още