IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P заплаши да понижи рейтинга на САЩ дори при вдигане на тавана по дълга

Необходими са решителни мерки за намаляване на бюджетния дефицит, а шансовете за намаляване на кредитния рейтинг са 50:50, твърдят от агенцията

11:44 | 22.07.11 г.
S&P заплаши да понижи рейтинга на САЩ дори при вдигане на тавана по дълга

Само увеличаването на тавана по държавния дълг не е достатъчно като гаранция за кредитоспособността на САЩ, обяви международната рейтингова агенция Standart & Poor`s и заплаши, че рейтингът на страната може да бъде понижен през следващите 3 месеца, ако не бъдат предприети решителни мерки за намаляване на бюджетния дефицит, съобщи ИТАР-ТАСС.

Експертите на агенцията оцениха като 50:50 шансовете за намаляване на рейтинга на САЩ, който в момента е на максималната степен ААА, до АА.

„Същевременно няма да понижаваме рейтинга на търговските банки и компании, но ще преразгледаме в посока на намаление задълженията на Fannie Mae, Freddie Mac, Federal Kome Loan Banks и Federal Farm Credit System Banks, за да могат те да отговарят на промените в кредитния рейтинг на САЩ“, се посочва в изявление на агенцията.

От Standart & Poor`s демонстрираха готовност да понижат и рейтинга на американските застрахователни компании, който също е ААА.

От агенцията обаче подчертават, че смятат за малко вероятен сценарий администрацията на президента Барак Обама и Конгресът да не се договорят за увеличаване на тавана на дълга.

Редица експерти вече са на мнение, че двете страни могат да се споразумеят за временно минимално вдигане на ограничението, за да бъде избегнат фалит и да се спечели време за преговори за намаляване на бюджетния дефицит.

От изявлението на Standart & Poor`s обаче става ясно, че в този случай страната ще загуби кредитния си рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още