IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от възобновяване на търговската война отново властва на Wall Street*

Цената на златото достига триседмичен връх заради опасенията на инвеститорите за ново напрежение между Вашингтон и Пекин

17:46 | 08.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията с леки понижения, в опит да се възстановят от вчерашния спад, когато Dow изтри близо 500 пункта заради новите сътресения, възникнали в търговските отношения между САЩ и Китай, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 0,02% от стойността си, като достига ниво от 25 959,75 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,03 на сто до 2883,23 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отчита спад от 5,36 пункта, или 0,07%, до 7958,39 пункта.

Американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че китайските високопоставени лица, които се очаква да пристигнат до края на седмицата във Вашингтон, идват, за да завършат процеса по постигане на търговско споразумение.

"Китай току-що ни информира, че те (вицепремиерът) идват в САЩ за споразумение", написа Тръмп в социалната платформа.

В неделя той ескалира наново търговското напрежение между Вашингтон и Пекин като заяви, че от този петък влиза в сила новото увеличение на митата върху китайски вносни стоки на стойност 200 млрд. долара. От края на седмицата налозите ще са в размер на 25%, а не както досега – 10%

През тази седмица до момента Dow успя да изтрие близо 540 пункта от стойността си, докато S&P 500 и Nasdaq се понижиха с по над 2%.

Негативна е тенденцията и при компаниите от технологичния сектор. Акциите на производителя на микропроцесори Intel поевтиняват с 0,5 на сто, докато книжата на Caterpillar и Apple се търгуват с лек ръст.

Компанията, предлагаща услуги за споделено пътуване Lyft обяви големи загуби за тримесечието, свързани предимно с нейното първично публично предлагане, като на фона на тази новина акциите ѝ се търгуват със спад в стойността от 3 на сто.

Очаква се по-късно днес своите отчети за тримесечието да обявят и Disney и Fox.

сащ сащ

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа остава без промяна, докато тази по 30-годишните облигации се понижава до 2,857%.

На валутните пазари доларовият индекс отчита спад от 0,06% до 97,57 пункта. Еврото се търгува с повишение от 0,09% при 1,12 долара за евро. Британската лира отчита спад от 0,58% в стойността си, като се разменя за 1,2999 долара.

На фючърсните пазари, при търговията с петрол, цената на международния бенчмарк Брент отчита спад от 0,32 долара до 69,56 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 0,08 долара до 61,32 долара за барел.

При търговията с ценни метали цената на златото се покачва с 0,4 на сто до 1290,30 долара за тройунция, достигайки най-високите стойности за последните три седмици заради опасенията на инвеститорите относно нови сериозни сътресения по оста Вашингтон-Пекин.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още