IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ескалира конфликта с Пекин с ново увеличение на търговските мита

Президентът заяви, че налозите от 25% ще влязат в сила още този петък

08:15 | 06.05.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че този петък в сила влиза новото увеличение на митата върху китайски вносни стоки на стойност 200 млрд. долара. От края на седмицата налозите ще са в размер на 25%, а не както досега – 10%, съобщава CNBC.

Решението на държавния глава бе обявено въпреки множеството изказвания на представители на администрацията, включително и на самия него, че продължаващите преговори с Пекин вървят добре.

В туит от неделя вечерта Тръмп заяви, че основна причина за решението му е твърде „бавното“ протичане на диалога заради опити на Китай да предоговорят условията по споразумението.

 

Първоначално увеличаването трябваше да влезе в сила от началото на годината, но мярката бе отложена, след като САЩ и Китай се съгласиха да започнат преговори.

 

В допълнение президентът заплаши да наложи мита от 25% върху допълнителни китайски стоки за 325 млрд. долара „скоро“.

Китайският внос в САЩ възлиза на 539,5 млрд. долара, а търговският дефицит между двете страни е в размер на 419,2 млрд. долара през 2018 г. по данни на службата на американския търговски представител. Ако Тръмп изпълни заканата си, на практика целият внос от Китай ще бъде обект на американски мита.

Въпреки категоричния тон на президента икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви по-късно, че държавният глава „отправя предупреждение“, съобщава Bloomberg. По думите му въпреки напредъка в преговорите все още нерешени остават някои въпроси, свързани със структурата и прилагането на споразумението.

В петък вицепрезидентът Майк Пенс посочи от своя страна, че президентът продължава да се надява, че може да постигне споразумение с Пекин.

В същото време в сряда от Белия дом заявиха, че последният кръг от преговори е приближил двете страни още по-близо до сключването на сделка. „Преговорите остават фокусирани върху постигането на значителен напредък върху важни структурни въпроси и ребалансирането на американо-китайските търговски отношения“, съобщи говорителката на президентството Сара Сандърс.

Широкият индекс  S&P 500 отбелязва ръст от 17% от началото на годината, което частично се дължи на оптимизма, че търговското споразумение с Китай е близо.

Най-вероятно президентът е разочарован и нетърпелив, но е рисковано да се опитва да оказва натиск върху Пекин в опит да постигне сделка, коментира Скот Кенеди, експерт на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
за дипломи да не говорим, че сигурно си много назад, а пък опит още по-сигурно. Тръмп се държи така, защото ако не помниш ще ти напомня - преди 3-4 години САЩ беше станал за подигравки. Всички се майтапеха с нея, да беше станала в женски род, но развратница. Даваше на всички и се кефеше да я хвалят. То не бяха оонета, войски на този и на онзи, отчайващ дефицит, заводите затваряха и ..едерастията печелеше яко власт. Сега се обърнаха нещата, още е много рано за удовлетворение, но посоката е различна. А Тръмп е истински лидер, вижда че още е далеч от победа, но не спира да хвали и подкрепя своя отбор. Смел мъж, който се изправи срещу Китай, на когото всички се мазнят за парички. Смел мъж, намачка арабите и им каза, че Израел им е по-мил. Държи Путин на каишка и го принуждава да си изчерпва запасите. Та, ако си учил мениджмънт, икономика, лидършип, патриотизъм, явно не си си взел изпитите без да носиш дамаджани от село...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Стоманената индустрия в САЩ я ебN. Залогът е много по-висок - дали САЩ ще останат едноличен водач в света поне в средносрочен план или ще има двуполюсен модел много скоро със Китай от едната страна. Или по-лошо - Китай да поеме лидерството. Мен лично последния вариант никак не ме радва. Не искам да живея в книга на Оруел. Колкото и недостатъци да има света при водеща роля на САЩ, ще е доста по-лошо при модела Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Сега ги натиска с митата, не след дълго сключва сделка с Китайците и акциите хвръкват (всички обнадеждени), бачо Тръмп така ги върти нещата, че той да е на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
хмм. ей сега се зачетох за стоманодобивната индустрия в УСА , от кратък скок след март месец , когато тръмп въведе защитните мита , до връщане на цените на старите нива . застой в наемането на нови работници , спад на акциите . да , произвеждат повече , но вноса е намалял само с 10% , а те са покрили само този внос , нищо повече . пазара отчита , че защитата , която ползват временно , от държавата не ги е извадила от дупката ... мдаа , не става само с мита :))) ... :https://***.nytimes.com/2019/01/14/us/politics/steel-companies-trump.htmlкоментира се , че обама е имал по-успешна политика за засилване на индустрията . абсолютно си прав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 6
clock@glasstex.org
преди 4 години
Donald Duck явно е пропуснал да купи евтино някоя друга акция и сега иска да върне пазара-да купи евтино.Тарикат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 9
red6
преди 4 години
Всъщност политиката му е много гръмка, но отчайващо безрезултатна. Единствения му правилен ход беше да продължи политиката на Обама - търговски договор със повечето тихоокеански държави без наличието на Китай, засилване на партньорството с Европа и чак тогава да скача на Китай с всичките тези държави зад гърба му. В момента той реално сам се набутва (както и целия САЩ) в позиция, която много скоро може да се окаже, че е в кръстосан огън. САЩ са голяма държава и сила, но не чак толкова, че да скачат на целия свят. Защото като поставиш Китай под натиск от Х на брой държави, без няколко африкански, Пакистан и отчасти Русия (с много условия) като съюзници на Китай и господата от поднебесната империя щяха да клекнат веднага. Тръмп се надцени, подцени Китайците и нищо чудно накрая да изяде дървото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 6
Стефчо
преди 4 години
то и гащите, които носиш са ти произведени в тумора - хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 2
Стефчо
преди 4 години
Абе, .... той се отнася по същия начин към всички останали страни, вкл. България /боинги, втечнен газ и пр./. Кой ви раздава дипломите не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 31
nkavrakov1982
преди 4 години
Страхотна новина. Китай е тумор, който трябва да бъде ограничен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 31
Valentin13
преди 4 години
Мъж и Лидер, с главно Л. Така се защитават правата на тези, които са те избрали. и резултатите на американската икономика показват, че това не е просто национализъм на инат, а много успешна политика. давай Тръмп, показвай и на другите управници как се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още