IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции поведоха ръстовете на Wall Street след силни отчети

Акциите на Meta поскъпнаха с близо 18% след доброто представяне на технологичния гигант в началото на годината

23:05 | 28.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Силният отчет на Meta предизвика рали при технологичните акции на Wall Street, което осигури силна сесия за основните борсови индекси, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 593,85 пункта, или с 1,78 на сто, до 33 895,78 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 2,4 на сто до 4284,25 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 370,43 пункта, или с 2,97 на сто, до 12 859,36 пункта.

Инвеститорите игнорираха опасенията относно инфлацията и рисковете от рецесия заради планираното агресивно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ и се съсредоточиха върху финансовите отчети на компаниите.

„Това беше доста добър сезон на отчетите, който подкрепи борсата“, коментира Виктория Фернандес, главен пазарен стратег в Crossmark Global Investments.

щатски1 щатски1

Акциите на Meta поскъпнаха с близо 18% след доброто представяне на технологичния гигант в началото на годината - сигнал, че инвеститорите виждат признаци на успокоение в технологичния сектор, който премина през понижения на борсата.

Цената на акциите на Qualcomm се повиши с около 8% на фона на силните финансови резултати, докато книжата на PayPal поскъпнаха с близо 11%, въпреки че компанията представи слаби насоки за второто тримесечие.

Стойността на акциите на Merck се повиши с 5%, докато книжата на Amazon прибавиха над 5% към цената си.

щатски2 щатски2

Оптимизмът заради отчетите надделя над опасенията за икономиката на САЩ, която е е свила в началото на годината, отбелязвайки спад от 1,4% на годишна база, показват данните на министерството на търговията на САЩ. Това е рязък обрат в тенденцията на най-доброто представяне на щатската икономика от 1984 г. насам. Отрицателният резултат подмина дори занижените прогнози на икономистите от Dow Jones за повишение от 1%. Такива бяха и медианните прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Търгуваната на Нюйоркската фондова борса Deutsche Bank предупреди, че очаква дълбока рецесия в САЩ заради агресивната политика на Фед за увеличаване на лихвите. „Ще станем свидетели на голяма рецесия, но нашето твърдо мнение е, че колкото по-скоро и по-агресивно действа Фед, толкова по-малко дългосрочни щети ще има за икономиката“, пишат анализаторите на кредитора.

щатски3 щатски3

На Wall Street растат опасенията, че Фед може неволно да предизвика рецесия, тъй като предприема по-агресивен подход към борбата с инфлацията, която достига най-високите си нива от декември 1981 г. Служителите на централната банка повишиха лихвите с четвърт процентен пункт през март и потвърдиха, че е вероятно по-рязко увеличение през следващите месеци, започвайки през май.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 2,849% и 2,913 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст до 103,63 пункта.

При петролната търговия цената на сорт Брент нарасна с близо 2% до 107,4 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 3% до 105,1 долара за барел.

Цената на златото достигна 1887,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още