IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима сенатори от САЩ призоваха Тайван за помощ заради дефицита на чипове

Вместо да добавят нови смени заради силното търсене, автомобилните концерни съкращават производството, изтъкват Гари Питърс, Деби Стабеноу и Шерод Браун

21:17 | 19.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Трима американски сенатори демократи се обърнаха с апел към тайванското правителство за подкрепа относно недостига на чипове, който помрачава автомобилната индустрия в САЩ през последните месеци, докато глобалната икономика опитва да се възстанови от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg. 

Сенаторите Гари Питърс и Деби Стабеноу от Мичиган и Шерод Браун от Охайо са изпратили писмо до специалния пратеник на Тайван в САЩ Сяо Би-ким, изразявайки загриженост, че недостигът на полупроводници все още вреди на автомобилната индустрия, въпреки че търсенето на автомобили се увеличава.

„Този недостиг застрашава икономическото възстановяване на САЩ след пандемията (от коронавирус), чиито последици са особено остри в щатите с развито производство на автомобили, като нашите“, пишат сенаторите. "Липсата на полупроводници пречи на това ускоряващо се търсене да бъде задоволено", допълват те.

Според сенаторите вместо да добавят допълнителни смени заради засиления интерес от страна на потребителите, автомобилните концерни премахват смени или съкращават работници поради нарушените доставки.

Сенаторите са научили, че недостигът може да продължи до 2022 г. и молят тайванското правителство да предприеме допълнителни мерки за увеличаване на производството. Те също така посочват, че подкрепят усилията на президента Джо Байдън да изпрати ваксини за Тайван.

„Това, което разбираме на този етап, е, че рискът от недостиг очевидно засега вече и 2022 г. въпреки значителните усилия в Тайван за увеличаване на производството“, пишат сенаторите. „Ние оценяваме усилията ви за справяне с недостига и се надяваме, че ще продължите да работите с правителството и своите концерни, за да направите всичко възможно да смекчите риска, с който се сблъскват нашите щатски икономики“, добавят те.

Според Браун е важно за американските служители „да работят със съюзници като Тайван, за да облекчат най-тежките последици от недостига върху американските работници и производители“.

„Автомобилните работници в Охайо също не трябва да разчитат изцяло на нестабилните глобални вериги на доставка, за да си вършат работата“, допълва той.

Браун подкрепи законодателство, което Сенатът прие по-рано тази година, което би осигурило повече от 52 милиарда долара стимули и безвъзмездни средства за производителите на полупроводници, които пренасят дейността си в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още