IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Pepsi нарасна с 6%, а приходите - само с 1%

Производителят на безалкохолни напитки предприе нов спасителен план и възнамерява да изплати по-високи дивиденти

18:35 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на Pepsi нарасна с 6%, а приходите - само с 1%

PepsiCo Inc. публикува шарени финансови резултати за четвъртото тримесечие на 2013 г., разкри нов спасителен план и увеличи сумата на дивидентите, които ще изплати на акционерите си през тази година, пише MarketWatch.

Нетната печалба за последните три месеца на миналата година възлезе на 1,742 млрд. долара, или 1,12 долара на акция, което е с 6% повече от положителния финансов резултат от 1,661 млрд. долара, или 1,06 долара на акция, реализиран през същия период на миналата година.

Приходите от продажби се покачиха с по-малко от 1% до 20,12 млрд. долара спрямо 19,95 млрд. долара година по-рано. Анкетираните от Thomson Reuters анализатори очакваха 1,01 долара печалба на една акция при приходи от 20,16 млрд. долара.

За 2014 г. Pepsi очаква печалбата на една акция (EPS) да нарасне със 7% при неизменни валутни курсове. Експертите, запитани от Thomson Reuters, прогнозират по-голям ръст на EPS – от 8 на сто.

Американската компания възнамерява да изплати 35% от нетната си печалба под формата на дивиденти. Така чрез обратни изкупувания на собствени акции и по-високи дивиденти 8,7 млрд. долара ще се върнат обратно към акционерите й. Сумата на ще бъде 2,62 долара на една акция.

Главният изпълнителен директор на Pepsi Индра Нуйи определи решението за изплащане на по-високите дивиденти като „отражение на положителната прогноза за развитието на бизнеса ни и за очакванията ни за постоянни, високи парични потоци“.

Също така производителят на безалкохолни напитки разкри 5-годишна програма за подобряване на производителността. Разходите за изпълнението й се оценяват на 5 млрд. долара, като очакванията на мениджмънта са да бъдат спестени повече разходи, тъй като ще се инвестира в автоматизация на производствения процес.

Определени цехове ще бъдат затворени, други ще бъдат преструктурирани, а услугите по цялостното обслужване ще бъдат подобрени. Същевременно първоначалната програма за подобряване на производителността в компанията на стойност 3 млрд. долара върви по план.

През последните отчетни периоди Pepsi трябваше да разчита на бизнеса си с храни, защото търсенето на безалкохолни напитки спадна - най-вече на пазарите в Южна и Северна Америка. В последно време компанията се фокусира върху основните си марки, което подпомогна приходите от основна дейност – те се покачиха с 4,1% през четвъртото тримесечие.

Акциите на компанията поeвтиняват 2,9% до 79,13 долара за брой в първите часове на търговията на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още