IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Допълнителните мита върху китайски стоки няма да бъдат отложени

Ние ще спечелим битката, каза американският президент и добави, че преговорите продължават

09:14 | 31.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговски делегации от Китай и САЩ продължават да преговарят и ще се срещнат през септември, но увеличените мита върху китайски стоки, предвидени да влязат в сила утре, няма да бъдат отложени, заяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. 

"Ние ще спечелим битката", каза Тръмп пред репортери във Вашингтон вчера, преди да замине за резиденцията Кемп Дейвид. "Преговаряме с Китай, насрочени са срещи, водят се телефонни разговори. Срещата през сепетмври остава в сила, не е отменена", добави той. Дата за въпросната среща обаче още не е насрочена, отбелязва Ройтерс.

Допълнителните мита влизат в сила на 1 септември и Тръмп заяви, че това не се е променило, въпреки помирителния тон на двете страни през последните дни. 

"Те са валидни", каза той в отговор на въпросите на репортерите.
Новите мита от 15% върху китайския внос няма да имат гратисен период за транзитните стоки, съобщи федералната служба за митнически контрол и гранична охрана на сайта си вчера, предаде Ройтерс.

Агенцията, която събира такива мита, заяви, че новите тарифи ще влязат в сила, както е планирано, в 00,01 ч. местно време (04,01 ч. по Гринуич) в неделя, обхващайки целия списък от засегнати продукти, които досега бяха пощадени - битова електроника, включително смартчасовници, телевизори с плосък екран, обувки, текстил, хранителни стоки, мебели. В миналото агенцията предлагаше кратък период, през който стоките, които вече са в транзит, можеха да влязат в пристанищата, без да бъдат обложени с допълнителните мита, пояснява Ройтерс. 

Тръмп каза още, че според него в ситуацията в Хонконг е щяло да има много по-лошо насилие, ако не е била търговската война на САЩ с Китай, предаде АР.

Президентът вижда връзка между продемократичните протести и търговските преговори. Според него търговските преговори "смъкват температурата". Китай иска да сключи сделка и "знае, че би ни поставило в много лоша позиция, ако липсва хуманен начин в справянето с проблемите" в Хонконг, добави той, като подчерта, че ясно е показал това на Пекин. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 4 години
Който се усети, ще се намести на мястото наКитай, на американския пазар и съответни на мястото на САЩ на китайския пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 13
ivailojelyazkov
преди 4 години
Цената на битката е Тръмп губи едно китайците губят 3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
lyusien
преди 4 години
Тръмп ще спечели битката с Китай но с цената на какво - забавена икономика повишаваща се инфлация проблеми с продажбата на селскостопански стоки за фермерите спадаща търговия в целия свят и задаваща се световна рецесия Струва ли си това ? Освен това не е сигурно че търговската война с Китай ще бъде спечелена Китайците не са много сговорливи и не са казали че преговорите продължават през септември Обезценяването на юана продължава с пълна сила и ползата от митата намалява Хонг Конг - Тръмп твърди че повишаването на митата е спряло Китай да нахлуе в Хонг Конг Но тази опасност още не е минала а китайците са непредсказуеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още