IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп изключва климатичните промени от списъка с глобални заплахи

Изменението на климата вече няма да присъства като глобална заплаха в новата Национална стратегия по сигурността, съобщават запознати източници

17:50 | 18.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще извади климатичните промени от списъка с глобални заплахи в рамките на новата американска Национална стратегия по сигурността, която трябва да бъде представена в понеделник.

Вместо това фокус в новия текст ще бъде необходимостта САЩ да възвърне икономическата си конкурентоспособност, пише британският вестник Guardian.

Това представлява драстична промяна в политиката за националната сигурност от времето на Барак Обама, който определи промените в климата като една от основните опасности, пред които е изправен американският народ.

Според високопоставен източник от администрацията измененията в климата не са посочени като заплаха за националната сигурност, но климатът, значението на околната среда и нейното опазване са били сред обсъжданите теми.

Друг запознат посочи, че позицията на Тръмп, изразена при обявяването на решението да извади САЩ от Парижкото споразумение, ще е „пътеводна светлина“ по отношение на климата в новата стратегия. В речта си през юни държавният глава заяви, че е бил избран, за да представлява „гражданите на Питсбърг, а не Париж“. Той посочи също, че договорът от френската столица вреди на САЩ за сметка на „някои от най-замърсяващите страни“. 

Други източници от Белия дом посочват, че новата стратегия на държавния глава е кулминацията на 11-месечна работа между всички водещи агенции за национална сигурност, външна политика и икономика. Въпреки това изключването на климатичните промени изглежда е в противоречие с възгледите на министъра на отбраната Джеймс Матис, според когото промените в климата са реални и заплашват интересите на Вашингтон в чужбина.

Онлайн списанието Federalist, което съобщи първо, че Тръмп ще изхвърли климатичните промени от националната стратегия, цитира чернова на документа, според която администрацията ще се противопостави на усилията за намаляване на употребата на петрол, газ и въглища.

„Като се имат предвид бъдещото търсене на енергия, голяма част от развиващия се свят ще се нуждае от изкопаеми горива, както и от други форми на енергия, за да захранва своите икономики и да изкара хората си от бедността“, се казва в текста.

Вестник Guardian цитира друг свой източник от администрацията, според когото основната разлика между стратегията на Тръмп и на неговия предшественик е в ударението върху сигурността по границата и икономическите въпроси. Според него много по-голямо внимание е обърнато на икономиката и това, че „икономическата сигурност е национална сигурност“.

По-рано беше съобщено, че новата национална стратегия ще се основава на предишни изказвания на Тръмп по въпросите на сигурността и външната политика.

Новост ще бъде и това, че държавният глава ще наруши традицията, като представи стратегията с реч – нещо, което не е правено от държавен глава досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още