IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп подкара поредното влакче на ужасите в Белия дом

Изказването на президента за налагане на високи мита силно напомня на хаотичните първи месеци на мандата му

10:51 | 02.03.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това беше един от онези непредсказуеми дни на Доналд Тръмп, за които след няколкото тихи месеца в Белия дом имат пет имена: понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък.

Дори и най-близките му сътрудници не са знаели в четвъртък сутринта каква позиция ще заеме американският президент по отношение на темата за митата, съобщават американските медии.

В сряда вечерта Washington Post съобщи, че ще бъдат обнародвани мита за внос на стомана и алуминий. Вечерните новини изненадаха голяма част от служителите на Тръмп, дори и тези, на които той обикновено се доверява.

Няколко часа по-рано Гари Коън, председател на Националния икономически съвет, е заплашил в разговор с началника на кабинета на Тръмп Джон Кели да подаде оставка в случай на решение за подобни мита, пише New York Times. Коън, подобно на външния министър Рекс Тилерсън, ръководителя на Пентагона Джеймс Матис и финансовия министър Стивън Мнучин са считани за застъпници на свободната търговия.

Министърът на търговията Уилбър Рос и търговският съветник Питър Наваро, от друга страна, настояват за високи мита. 

В четвъртък сутринта Белият дом изпрати сигнали за отслабване на напрежението: бе уредена среща с ръководителите на американските стоманодобивни и алуминиеви гиганти, на която представителите на бранша да обяснят отново своето мнение на Тръмп. Зад кулисите обаче някои от съветниците на Тръмп са се опитвали да разубедят американския президент в последната минута да вземе преждевременно решение.

Напразно. Когато по обяд фотографите влизат в залата за „срещата на върха за митата“, а Тръмп беше запитан за мнението му по темата, той открито заяви: 25% мито за стоманата, 10% за алуминия. „Това, което се случва тук от десетилетия насам, е истинска срамота".

Пазарът на акции се срина, републиканците, които са приятелски настроени към свободната търговия, бяха хванати отново по бели гащи. 24 часа по-рано Тръмп опроверга партийната линия, след като настоява по време на предаване на живо за по-силни препятствия при притежанието на оръжия, като по този начин атакува и републиканците заради близостта им до NRA.

„Не съществува работен протокол за това правителство“, коментира изтощено сенаторът от консерваторите Джон Тун пред Washington Post. „Всеки ден е едно приключение за нас".

Сред политическите кръгове във Вашингтон решението на Тръмп се свързва с принудителната оставка на Роб Портър. Ръководителят на кабинета подаде оставка в началото на февруари, след като стана известно, че две бивши негови жени го обвиняват в домашно насилие.

Портър ръководеше работната група за свободната търговия и бе считан за противник на ограниченията пред нея. Освен това той подкрепяше Кели в усилията му да насочва политическите съветници на американския президент в „правилната насока“. Твърди се, че  влиянието на критиците на свободна търговия Рос и Наваро е спаднало през последните месеци.

Сега, след като Кели отпадна от екипа и е в открита вражда със зетя на Тръмп Джаред Кушнер, и самият Тръмп действа все по-неконтролируемо, като това силно напомня на хаотичните първи месеци на мандата му.

Самият президент засилва това впечатление публично с гневни туитове за ФБР и руското разследване (което нарича "лов на вещици"), правосъдния министър Джеф Сешънс или други въображаеми и реални противници. Гневът, който показва там, често отразява настроението на Тръмп в ежедневието, твърдят негови служители пред медиите.

В отхвърлянето на свободната търговия обаче президентът на САЩ бе последователно верен на себе си – още през осемдесетте години той бе на мнение, че азиатските страни получават нечестни конкурентни предимства пред САЩ.

При други въпроси обаче той показва повече гъвкавост. „Добра (чудесна) среща с NRA в Овалния офис тази вечер", каза той чрез Twitter в четвъртък вечерта. Представителят на организацията Крис Кокс обясни малко по-късно, че президентът на САЩ и неговият заместник Майк Пенс са се изказали срещу по-строгия контрол за оръжията. А малко по-късно Тръмп смени позицията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
"Обещал сериозни мита..."-естествено ще има и сериозен ответен (и то колективен и съгласуван) отговор, като бумеранг е... Тоя *** е като празноглав македонски националист! За по-менте президент другаря Путин не можеше и да си мечтае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
fri
преди 6 години
4 Money,ако има засегнат в Европа, това е Германияи не приравнявайте ЕС с Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
Money
преди 6 години
Тия неща просто не се правят така. Това са някакви емоцонални, импулсивни, необмислени постъпки на един *** и неук човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
Money
преди 6 години
Всъщост за стоманата основните вносители в САЩ са Канада и Бразилия. Германия е на трето място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
Money
преди 6 години
Основните са Канада и Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Money
преди 6 години
Това е насочено предимно към Европа, т.е. към нас. ЕС ще отговори на САЩ със същото. The EU will consider imposing its own safeguard tariffs on imports of steel and aluminium in response to US president Donald Trumps decision to levy national security tariffs on imports of the metals from around the world, the EUs top trade official has warned.In an interview with the Financial Times, Cecilia Malmstrom, EU trade commissioner, said officials in Brussels would wait for the formal announcement of US tariffs, which Mr Trump said would come next week, before taking any action.But in a sign of why trade experts fear Mr Trumps move on tariffs could quickly escalate into a trade war, Ms Malmstrom warned that the EU would have no choice but to respond, echoing warnings from other countries likely to be affected, such as Brazil and Canada.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Money
преди 6 години
Абсолютен булшитър е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 18
fri
преди 6 години
Толкова много сте изписали, за да коментирате думите на Президента.Да бяхте ги цитирали! Те не бяха много, слушах го и е много прав! Това е истински Президент, който го е грижа за държавата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още