IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп подписа указа за митата за стоманата и алуминия

Новата мярка ще влезе в сила след 15 дни и няма да се отнася за Канада и Мексико

09:08 | 09.03.18 г. 1
<p>
	<em>Обграден от работници от стоманодобива, Тръмп подписва указа за митата. Снимка: Ройтерс</em></p>

Обграден от работници от стоманодобива, Тръмп подписва указа за митата. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп подписа в четвъртък указа за налагането на вносни мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия, предадоха осведомителните агенции.

Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. По-рано Тръмп беше казвал, че промяната в митата ще обхваща всички страни.

На пресконференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като "нападение срещу нашата страна". По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност. "Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите.

Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Но не са известни подробности как ще става това.

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели.

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.

Междувременно еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че Европейският съюз трябва да бъде изключен от въведените нови митнически тарифи на САЩ за стоманата и алуминия.

"Ще търсим повече яснота по този въпрос през следващите дни", каза тя, като отбеляза, че ЕС е близък съюзник на САЩ, предадоха DPA и БТА.

Малмстрьом добави, че в събота ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Добре де, какво пречи да си докарат заводите вместо в САЩ, напимер в Мексико?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още