IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на Байдън в Супервторника повишава оптимизма на Wall Street*

И трите основни борсови индекса започват сесията с увеличение от над 1%

17:36 | 04.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда на зелена територия, след като значителните победи на бившия вицепрезидент Джо Байдън по време на Супервторника предизвикаха мащабно рали в сектора на здравеопазването, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 423 пункта, или с 1,63%, до ниво от 26 343,84 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 37 пункта, или 1,27%, до ниво от 3040,92 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,10%, или 96 пункта, до ниво от 8782,54 пункта.

Байдън отбеляза ключови победи  на първичните избори във Вирджиния, Северна Каролина и Арканзас, което даде импулс на кампанията му и увеличи шансовете му да бъде кандидат за президент на Демократическата партия. Вследствие на резултатите от вторник акциите на UnitedHealth и Centene поскъпват с повече от 10%.

Много инвеститори приветстват Байдън заради центристките му възгледи за разлика от по-прогресивните политики на Бърни Сандърс и сенатор Елизабет Уорън.

„Инвеститорите се страхуват от Бърни, защото той иска да отреже главата на капитализма, като повиши значително данъците на богатите и да използва средствата, предоставяйки ги безплатно на всички останали“, каза Ед Ярдени, президент и главен инвестиционен стратег в Yardeni Research. „Да получиш всичко безплатно означава свобода, според Бърни. Не е чудно, че инвеститорите реагират на него, сякаш той ще зарази всички нас с вируса на социализма", добави той. Уорън също не е фаворит на Wall Street, тъй като предлага подобни планове.

Ходовете в сряда бяха предшествани от поредната волатилна сесия за американските инвеститори, след като Федералният резерв на САЩ обяви във вторник спешно намаляване на основните лихвени проценти с цел успокояване на притесненията за икономическите последици от коронавируса.

Решението за намаляване на лихвите с половин процент беше взето две седмици преди следващото планирано заседание на Фед и отразява убеждението на централните банкери, че бързите действия ще бъдат най-ефективни за икономиката. За последен път ръководството на институцията прибягна до такъв извънреден ход по време на финансовата криза от преди повече от десетилетие.

От друга страна активността на сектора на услугите в САЩ се е повишила до най-високото си ниво за последната година през февруари, което предполага, че икономиката остава силна въпреки притесненията за влиянието на коронавируса.

От Института за управление на доставките съобщиха в сряда, че изчисляваният от тях индекс на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите в страната е нараснал до ниво от 57,3 пункта през миналия месец в сравнение с отчетените 55,5 пункта през януари.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 0,96% и 1,588%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,53 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,50% на ниво от 1,112 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 61 цента до 52,48 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 79 цента до ниво от 47,95 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,10% до ниво от 1644,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 4 години
става почти същото, което стана през 2016!Ако Байдън е кандидата на демократите Тръмп ще е президент отново!Ако Сандърс е кандидата на демократите Тръмп ще изгуби!Байдън е центрист, както бе и Хилъри. И поради тази причина много хора/млади социалисти най-вече / ще останат в къщи на изборите и от това ще се възползва ТръмпБайдън нищо не е затвърдил! Разликата между тях е около 10% като очаквам след Калифорния да се изравнят, или Сандърс да поведе дори!Ако центристите и този път не разберат грешката си и се полакумят както преди - ще подарят победата на ... императора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
ех, дано накрая бърни се отдели, имаме 3 мата - и байдън и бърни и Големия Дон. ще бъде мач за кеф! като финал на световното от 1986.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Има и друга причина. Ако тоя корумпиран мерзавец се изправи срещу Тръмп, шансовете му са изчезващо ниски, близко до нулата, докато старият комунист Бърни имаше някакви скромни шансове. Всички знаем до каква степен е затънал брайдън в далавери в мръсната държавица украйна. Доналд и Руди Джулиани постъпиха мъдро, като скриха козовете си, вместо да ги турят на масата, дори и при жалкият опит за импийчмънт. Но в президентската надпревара няма да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още