IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влакчето на ужасите на Wall Street в крайна сметка пое нагоре

Dow отчете ръстове само в седем от 17-те търговски дни през декември – доказателство за сериозната волатилност

23:19 | 27.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Почти през цялата сесия борсите бяха на червено, преди в крайна сметка да излязат в зоната на ръстовете. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Почти през цялата сесия борсите бяха на червено, преди в крайна сметка да излязат в зоната на ръстовете. Снимка: Ройтерс

Нов обрат в настроенията на Wall Street в Ню Йорк, след като в четвъртък инвеститорите първоначално използваха високия ръст на цените от сряда, за да осребрят печалбата си, но след това борсите успяха да възстановяват спадовете.

„След ралито от сряда вложителите искаха да понапълнят касите си“, описа борсовото влакче на ужасите пазарен участник пред DPA.

След като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial приключи сесията на Бъдни вечер със сериозния спад от почти 3 на сто, в сряда водещият бенчмарк добави почти 5 на сто към стойността си, като остави повечето борсови наблюдатели без адекватен коментар на случващото се, предава dpa-AFX. 

Ерик Нилсен, главен икономист на групата в UniCredit Bank в Лондон, заяви пред Wall Street Journal, че екстремната волатилност се подхранва от изненадващи политически решения от страна на Вашингтон, както и от програмираната търговия.

Трейдърите обвиняват и ниския заради празниците обем на търговията за сериозните колебания на цените. В допълнение инвеститорите не са повярвали на най-високия дневен ръст на Dow от няколко години, отчетен в средата на седмицата. Спадащите цени на петрола също са оказали тежест над книжата.

За разлика от тях обявяването на новите икономически данни оказа скромен ефект върху котировките. Както обяви компанията за пазарни проучвания Conference Board, доверието на американските потребители спада през декември изненадващо силно. Индексът на потребителското доверие падна до 128,1 пункта от 136,4 пункта през ноември и консенсусната прогноза за индекс на ниво от 133,7 пункта. Това е най-ниско ниво на доверието на американските потребители от юли насам и след като само два месеца по-рано (през октомври) потребителските нагласи достигнаха най-високо ниво от септември 2000-а година (индекс на ниво от 137,9 пункта).

Същевременно стана ясно, че броят на американците, подали молби за помощи при безработица, се е понижил леко през миналата седмица, давайки пореден сигнал за силата на трудовия пазар. Показателят изглежда се стабилизира след растежа през последните месеци. Новоподадените молби са намалели с 1000 до 216 000 с отчитане на сезонните фактори през седмицата до 22 декември, съобщи Министерството на труда.

И въпреки че инвеститорите не бяха изненадани от факта, че основните борсови индекси отново падат, Dow industrials отчете ръстове само в седем от 17-те търговски дни през декември – доказателство за сериозната волатилност. 

Dow се сви с повече от 1800 пункта през четирите търговски дни в навечерието на Коледа, само за да си възвърне огромен дял от това в ралито след почивните дни. Като цяло Dow  загуби повече от 1300 пункта в този период. 

В крайна сметка Dow Jones Industrial Average добави 189 пункта, или 0,8%, до 23 068 пункта в четвъртък, след като по-рано през сесията се сви с 611 пункта. S&P 500 се повиши с 0,6%, а Nasdaq Composite нарасна с 0,2%. 

По-рано през деня Ройтерс съобщи, позовавайки се на три източника, запознати със ситуацията, че американският президент Доналд Тръмп обмисля решение да забрани на американските компании да използват оборудване, произведено от китайските дружества Huawei и ZTE.

Ръстовете се случват ден, след като Dow записа най-голямата си дневна печалба, достигайки повече от 1000 пункта. 

Сред отделните акции вниманието привличат книжата на Amazon. Те загубиха 0,63% от стойността си. Брокерите посочват, че Индия - един от най-бързо развиващите се онлайн пазари в света, е затегнала законодателството си за чуждестранните интернет търговци като Amazon.

Книжата на Visa добавиха в четвъртък малко над 1% към стойността си. Компанията за кредитни карти планира да придобие британския доставчик на финансови услуги Earthport и предлага 30 пенса за акция за Earthport. Британската компания приключи сесията в Лондон с повишение на цената си от почти 280%. 

Сред лидерите в S&P500 бяха Freeport-McMoran и Avery Dennison с ръстове от 2,6% и 2,5%. В Dow лидери пък бяха 3M, Procter&Gamble и IBM. На другия полюс се озоваха Advanced Micro Devices и Nvidia, чиито акции поевтиняха след доклад на RBC, в който анализаторите подчертават съмненията си за цените на видео картите.

Пораженията, стартирали през октомври, оставиха малко скривалища за инвеститорите, тъй като те продължават да се сблъскват с много от същите проблеми, които се отразяват негативно на акциите от октомври: намерението на Фед да прекрати политиките за лесни пари, продължаващият търговски спор между САЩ и Китай и забавянето на икономическия растеж.

Въпросителните за съдбата на председателя на Фед Джером Пауъл, както и затварянето на правителствените агенции, което навлезе в шестия си ден, само увеличиха тревогите на инвеститорите.

„Толкова много неща се насъбраха, че очаквам волатилността да продължи и през новата година," казва пред Wall Street Journal Джей Джей Канахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade. „Все още чакаме много отговори, които касаят печалбата [растежа], митата и усещането за това къде се намира икономиката".

Докато редица компании, включително Facebook и Amazon.com, съобщават за забавяне на растежа през третото тримесечие, инвеститорите се чудят дали това е предшественик на по-широк икономически спад, възпламеняващ разпродажбите на акции.

S&P 500 изтри над 2 трлн. долара от 20 септември насам – последния засега връх на  широкия индекс, показват данни на S&P Dow Jones Indices. Загубите се ускориха през декември, като направи последния месец на годината най-лошия за S&P 500 от 2008 г. насам.

Щетите са мащабни: всички 11 сектора са напът да отчетат спадове в края на годината – от 23%-ия срив на акциите на енергийните компании, които пострадаха на фона на срива на цените на петрола, до понижението от 0,1% на акциите от здравния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 2
Jorkata
преди 5 години
Януари месец мирише на яко клане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
Longin
преди 5 години
Нормално е да върне до 2525...но догодина нива 2100 ще бъдат стигнати, ако не и 19хх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Качват се още изкупителни жертви . Колкото повече са толкова , толкова по-добре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още