IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите щатски индекси нараснаха за трета поредна сесия след решението на Фед

Поскъпването на акциите на енергийните компании спомогна за отбелязаните ръстове на Wall Street

22:49 | 17.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите борсови индекси на Wall Street отбелязаха повишения за трета поредна сесия в четвъртък, докато инвеститорите продължиха да следят събитията в Украйна и осмисляха решението на Федералният резерв на САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 417,66 пункта, или 1,23%, до 34 480,76 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличи с 1,23% до 4411,67 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite добави 1,3% към стойността си, достигайки 13 614,78 пункта.

Щатски Щатски

Движенията са предшествани от двудневен възход на борсата. Индексът S&P 500 нарасна с над 3% през последните две търговски сесии, докато бенчмаркът Dow записа последователни повишения от над 500 пункта. Индексът на сините чипове е напът да отбележи първата си седмица на зелено шест такива насам.

"Намираме се на ден трети за възможни ръстове и много инвеститори започват да мислят, че може би има и по-спокойни води", каза главният инвестиционен директор в Sanctuary Wealth Джеф Килбург.

Повишенията бяха отбелязани, дори след като Кремъл отрече новините за постигнат напредък по преговорите между Русия и Украйна. Според Bloomberg News представител на Кремъл посочи, че тези новини са "грешни". В сряда Financial Times публикува информация, че двете страни са постигнали "значителен напредък" по постигането на мирен план и по изтеглянето на Русия от Украйна.

Световните пазари преминаха през големи колебания през последните седмици. Според главния изпълнителен директор и главен финансов директор в Defiance ETFs Силвия Яблонски волатилността ще продължи да е висока за поне още месец-два, въпреки че инвеститорите вече привикват на пазара.

Увеличението на цената на акциите на енергийните компании спомогна за отбелязаните ръстове, докато американският суров петрол West Texas Intermediate поскъпна с над 8% до 103,3 долара за барел, връщайки се до нива над 100 долара за барел.

Акциите на Devon Energy и на Diamondback поскъпнаха със съответно 9,6% и 6,5%.

American Express поведе ръстовете в индекса Dow с повишение от над 3,5%.

Акциите на софтуерните компании и на тези в сферата на здравеопазването също поскъпнаха. Цената на ценните книжа на Cardinal Health се увеличи с над 6,3%, което превърна компанията в една от най-добрепредставящите се в индекса S&P 500. Ценните книжа на Eli Lilly и на Intuit поскъпнаха с над 3 на сто.

Повишенията в четвъртък бяха записани ден, след като Федералният резерв на САЩ отговори на очакванията и увеличи лихвите за пръв път от 2018 г. насам. Централната банка заяви, че през тази година ще има още шест лихвени повишения, което внесе успокоение на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още