IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите щатски индекси записаха втора поредна седмица на ръстове

Инвеститорите осмислят войната в Украйна и възможността от по-големи лихвени повишения от Фед

22:48 | 25.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси записаха втора поредна седмица на ръстове, докато инвеститорите обмисляха лихвените повишения и случващото се в Украйна, съобщи CNBC.

Бенчмаркът S&P 500 добави 0,5% към стойноста си до ниво от 4543,06 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна със 153,3 пункта, или 0,4%, до 34 861,24 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намаля с 0,16% до ниво от 14 169,30 пункта.

Трите водещи индекса на Wall Street записаха втора поредна седмица на повишения. Показателят Dow се увеличи с 0,3% през седмицата, барометърът S&P 500 - с 1,8%, а бенчмаркът Nasdaq с близо 2%.

Към момента индексът S&P 500 е нараснал с около 3,9% през март, с което е изтрил загубите си, отчетени от избухването на войната в Украйна преди месец.

Движенията на пазара се случват, докато инвеститорите осмислят конфликта в Украйна и възможността от по-големи лихвени повишения, след като миналата седмица Федералният резерв на САЩ повищи показателите за пръв път от 2018 г. и намекна за шест последващи увеличения.

"Индексите нарастват въпреки ястребовия* Фед и опасенията от стагфлация, тъй като много смятат, че няма алтернатива за показателите", каза главният инвеститионен директор в UBS Global Wealth Management Марк Хефъли.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се покачва с под 1%, или 0,23 долара, до 112,57 долара за барел. Европейският сорт Брент също поскъпва с 0,25%, или 0,3 долара, до 119,23 долара за барел.

Цената на златото намалява с 0,42%, или 8,3 долара, до 1953,9 долара за тройунция.

Доходността на 10-годишните щатски облигации достигна нов многогодишен връх от 2,5%, докато инвеститорите очакваха по-агресивно затягане на паричната политика.

В резултат на това акциите на банките поскъпнаха, като тези на Bank of America и Wells Fargo нараснаха със съответно 1,5% и 2,4%.

Технологичните акции поевтиняха, с което натежаха на Nasdaq. Ценните книжа на Zoom изтриха 3,2% от стойността си, докато тези на DocuSign намаляха с почти 4%.

В понедени гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви, че инфлацията е "твърде висока" и пое ангажимент да направи необходимото, за да озапти бързопокачващите се цени.

Инвеститорите продължиха да следят и събитията в Украйна, след като в петък САЩ и Европейският съюз (ЕС) се договориха за увеличение на щатските доставки на втеченен природен газ за Европа в опит да се намали зависимостта на региона от вноса на руски енергоносители.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Не е зле :) Аз се върнах на нивата от преди войната. Дори направих няколко много добри покупки :) Сега очаквам Путин да спре войната, да се оттегли в замъка си. Истинските руснаци да поемат управлението в държавата си. Да пуснат руски облигации на 20% в долари и мога и да купя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още