IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс от Фед: Възможно е лихвено повишение от 50 базисни пункта

Гуверньорът на Фед в Ню Йорк е един от редицата представители на банката, които в последните дни загатнаха възможност за по-голямо увеличение на лихвите

21:33 | 25.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Увеличение на основния лихвен процент от 50 базисни пункта би могло да е опция, ако е оправдано от постъпващите данни. Това заяви гуверньорът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс, цитиран от Bloomberg.

"Ако е подходящо да увеличим лихвите с 50 базисни пункта на заседание, тогава смятам, че следва да го направим. Ако е подходящо (увеличението) да е 25 базисни пункта, тогава ще го направим", заяви Уилямс по време на онлайн панел, посветен на централните банки. "Не виждам никаква причина да не постъпим по един или друг начин, просто трябва да вземем правилните решения на база какво виждаме в икономиката", коментира управителят на банката в Ню Йорк.

Уилямс е един от няколкото представители на американския регулатор, които в последните дни загатнаха, че възможността от по-голямо лихвено повишение не е изключена.

Миналата седмица Фед одобри първото лихвено повишение от 2018 г. насам и намекна за последващи шест увеличения на показателя тази година.

Инвеститорите завишиха прогнозите си за увеличение от половин процентен пункт, след като в понеделник гуверньорът Джером Пауъл посочи, че инфлацията е "твърде висока" и че ще направи необходимото, за да озапти рекордното покачване на цените.

По думите на Уилямс въпреки високата инфлация по-дългосрочните и средносрочните инфлационни очаквания "са останали значително стабилни". Той обаче предупреди, че паричната политика трябва да подкрепи това равновесие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Да четат тия със кредитите особено с недостоените жилища , много изненади ги очакват ,включително и помощи за украйнските бежанци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Уилямс от Фед: Възможно е лихвено повишение от 50 базисни пункта ==> фалита загрява на пистата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още