IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местър от Фед: Трябва да има лихвени повишения от 50 базисни пункта тази година

Трябва да бъдем агресивни по-рано, отколкото по-късно, заяви гуверньорът на Фед в Кливланд Лорета Местър

22:31 | 23.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Озаптяването на рекордната инфлация в САЩ налага няколко лихвени повишения в размер на 50 базисни пункта тази година. Такова мнение изрази гуверньорът на Федералния резерв в Кливланд Лорета Местър, цитирана от Bloomberg.

"Ще имаме нужда от няколко увеличения от 50 базисни пункта. Не искам да предполагам какво ще стане на всяко заседание отсега до юли, но смятам, че ще трябва да бъдем по-агресивни по-рано, отколкото по-късно", заяви Местър.

По време на друго събитие във вторник централният банкер посочи, че подкрепя увеличение на основния лихвен процент до ниво от 2,5% до края на 2022 г. с последващи повишения през 2023 г. Още тогава тя заяви, че не трябва да се изключва възможността за покачване на лихвите с 50 базисни пункта.

Миналата седмица централната банка одобри първото лихвено повишение от 2018 г. насам. Тогава регулаторът сигнализира за още шест увеличения на показателя през тази година.

Няколко представители на Фед вече се обявиха в полза на по-агресивно затягане на паричната политика с цел озаптяване на бързопокачващите се цени. Гуверньорът на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви преди дни, че Фед трябва да повиши лихвата до над 3% тази година, което се равнява на 12 лихвени повишения от по 25 пункта, за да убеди обществото, че има сериозни намерения в битката си с инфлацията. Булард е един от добрепознатите ястреби* сред редиците на регулатора.

По думите му инфлацията вреди на онези, на които Фед се старае най-много да помогне, а именно на тези хора, които са в дъното на икономическата стълба.

"Бремето на инфлацията е особено голямо за хора с умерени доходи и за тези с ограничена възможност да се приспособят към поскъпващата издръжка на живот", каза той. “Комбинацията от силно икономическо представяне и неочаквано висока инфлация означава, че към момента лихвата е на твърде ниско равнище, за да се управлява разумно макроикономическата обстановка в САЩ", коментира Булард.

Последните данни показаха, че инфлацията в САЩ се е ускорила до нов 40-годишен връх през февруари.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още