IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бостич от Фед очаква шест лихвени повишения през тази година и две през 2023 г.

Гуверньорът на Фед в Атланта предупреди, че продължаващият конфликт в Украйна допълнително ще увеличи натиска върху цените на суровините

17:57 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg</em></p>

Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвите шест пъти тази година и още два пъти през 2023 г. Такова мнение изрази гуверньорът на Фед в Атланта Рафаел Бостич.

Прогнозите му са за по-малко увеличения спрямо тези на негови колеги. Преди дни управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че Фед трябва да повиши лихвата 12 пъти тази година до ниво над 3 на сто.

"За мен най-големият проблем за 2022 г. е овладяването на високата инфлация", каза Бостич пред Националната асоциация по бизнес икономика, цитиран от Ройтерс. Според него е важно да се вземат мерки и за значителния дисбаланс между предлагането на труд и търсенето.

"Завишените нива на несигурност са водещи в ума ми и промениха увереността ми, че изключително агресивен подход е подходящ днес", посочи още централният банкер.

По думите му ако данните покажат, че има нужда от повече или по-големи повишения, той би ги подкрепил.

Една положителна тенденция, която той изтъкна е, че очаква проблемите с веригите на доставки да се разрешат и работниците отново да се включат в работната сила, докато пандемичната ситуация се облекчава.

Миналата седмица Фед повиши лихвите за пръв път от 2018 г. насам, след като инфлацията достигна 40-годишен връх и е три пъти над целевото равнище на банката.

Повечето представители на регулатора очакват лихвата да достигне поне 1,9% до края на годината. Според Бостич лихвата може да достигне неутрално ниво от 2,25%, но не може да каже със сигурност дали очакванията му ще се сбъднат.

Гуверньорът на Фед в Атланта предупреди, че продължаващият конфликт в Украйна допълнително ще увеличи натиска върху цените на суровините като петрола и пшеницата, но и ще се разпространи, докато компаниите променят своите снабдителни вериги.

В началото на февруари Бостич направи друга прогноза - за три до четири лихвени повишения тази година, но още тогава посочи, че централната банка на страната няма конкретен план.

Тогава Бостич изрази по-малко агресивна позиция от тази на пазарите. „По отношение на лихвите към момента предвиждам три (увеличения) за тази година. Малко клоня и към четири, но ще видим как ще реагира икономиката, докато правим първите стъпки в първата част на годината“, каза Бостич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още