IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард от Фед: Основната лихва трябва да бъде повишена 12 пъти заради инфлацията

Основният лихвен процент трябва да достигне над 3% до края на годината, смята гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард

15:25 | 18.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ трябва да повиши лихвата до над 3% тази година, което се равнява на 12 лихвени повишения от по 25 пункта, за да убеди обществото, че има сериозни намерения в битката си с инфлацията. Такова мнение изрази гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард.

В свое изявление той посочи, че основната лихва трябва да бъде повишена до над 3% през тази година, пише CNBC. "Това бързо би коригирало лихвата към по-подходящо ниво спрямо сегашната обстановка", смята Булард.

В сряда централната банка на САЩ отговори на очакванията на пазара и икономистите, повишавайки основния си лихвен процент за пръв път от 2018 г. Освен това Комисията по открития пазар на Фед намекна и за последващи увеличения през годината, с които лихвата ще бъде вдигната с 1,75 процентни пункта в опит да се озапти рекордната инфлация.

 

 

 

Единствено Булард гласува против одобреното увеличение от 25 базисни пункта, тъй като той предпочиташе ръст на лихвата от 50 базисни пункта, или 0,5 процентни пункта.

По думите му инфлацията вреди на онези, на които Фед се старае най-много да помогне, а именно на тези хора, които са в дъното на икономическата стълба.

"Бремето на инфлацията е особено голямо за хора с умерени доходи и за тези с ограничена възможност да се приспособят към поскъпващата издръжка на живот", каза той. “Комбинацията от силно икономическо представяне и неочаквано висока инфлация означава, че към момента лихвата е на твърде ниско равнище, за да се управлява разумно макроикономическата обстановка в САЩ", коментира Булард.

Централните банкери са раздвоени за това какъв трябва да е пътят на паричната политика през тази година. Десет членове от Комисията смятат, че лихвата трябва да е на ниво от 1,75-2% до края на 2022 г., но други осем смятат, че тя трябва да е по-висока. Най-високата прогноза сред банкерите - която е възможно да е на Булард, добре познат като ястреб* сред представителите на Фед - бе за диапазон между 3-3,25%.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
В САЩ се запазва създаващия щети метод за емитиране на долари. Паричната грешка е водещата причина за щети. Тази практика създава инфлация. Ако се прилагаше полезния за националното стопанство метод за емитиране на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове. Федералният резерв е жертва на държавната парична грешка. Същият и сто пъти да промени основната лихва не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация. Прекратяването на водещата причина за щетите е условие за устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Те лихвите по пазарните кредити си растат и сега, да не мислиш,че пазарите чакат ФЕД ФЕД контролира само лихвите по краткосрочните овърнайт кредити, които отпуска на банките, другите лихви , например тези по държавните облигации и ипотечните кредити нарастват от доста време насам, например тези по 10 годишните държавни облигации нарастанаха за една година от под 1% до някъде около 2.2%..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Такъв рев ще има от тези дето са се набутали до шията със заеми че ще настане потоп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още