IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street приключи най-трудната си седмица от март

Dow и S&P 500 се понижиха съответно с 6,5% и 5,6% и отчетоха най-големите си седмични загуби от март насам

23:12 | 30.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:Bloomberg</em></p>

Снимка:Bloomberg

Wall Street приключи трудна седмица. Американските акции поевтиняха в последния търговски ден от седмицата, като технологичните компании бяха сред най-големите губещи, съобщава CNBC.

Индексът Dow Jones затвори с понижение от 157,51 пункта, или с 0,6%, на ниво от 26 501,60 пункта, след като по-рано през сесията изтри цели 500 пункта от стойността си, но успя да ги възстанови.

S&P 500 спадна с 1,2% до 3 269,96 пункта, а Nasdaq Composite изтри 2,5% до 10 911,59 пункта.

За седмицата Dow и S&P 500 се понижиха съответно с 6,5% и 5,6% и отчетоха най-големите си седмични загуби от март насам. Nasdaq загуби повече от 5% за последните петсесии и също записа най-лошото си едноседмично представяне от март насам.

Лошото представяне на пазарите се случава на фона на рекордните нови случаи на коронавирус в САЩ, според данни на университета "Джон Хопкинс". В Европа, Германия и Франция обявиха нови мерки за блокиране, за да ограничат разпространението на вируса.

„Политиката за мащабни стимули и големите надежди за връщане към нивата на предпандемичната икономическа активност осигуриха солиден тласък на пазарите на акции“, коментираха стратезите от MRB Partners. „Въпреки това, налагането на нови икономически ограничения, особено в Европа, въпреки че е предвидим и закъснял отговор на повторното ускоряване на новите случаи на COVID-19, привлече вниманието на инвеститорите, предизвиквайки остри загуби.“

В същото време е малко вероятно демократите и републиканците да постигнат споразумение за нови фискални стимули преди президентките избори във вторник. Междувременно министърът на финансите Стивън Мнучин обвини председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че е заблудила за състоянието на преговорите, наричайки го „политически трик“.

Всичко това се случва в очакване на предстоящи колебливи пазарни движения през следващата седмица на фона на президентските избори в САЩ.

Данните на RealClearPolitics, показват, че бившият вицепрезидент Джо Байдън държи предимство от над 7 процентни пункта пред президента Доналд Тръмп. Тази преднина обаче се стопи от началото на октомври.

Джина Болвин Бернардучи, президент на Bolvin Wealth Management, заяви, че мнозина от нейните клиенти са загрижени за резултатите от изборите и как това ще повлияе на техните инвестиции.

“Мисля, че ще видим няколко нестабилни дни, но има фактори, които влияят повече на пазара, отколкото кой печели изборите.“

„Инвеститорите трябва да имат предвид какво се случи преди четири години. Всички си мислеха, че ако Тръмп спечели, това би било лошо за пазара, но ние достигнахме над 100 нови върха за четири години “, каза Бернардучи.

В корпоративен план акциите на Apple поевтиняха с 5,6%, след като технологичният гигант отчете 20% спад в продажбите на iPhone и не успя да предложи на инвеститорите никакви насоки за предстоящото тримесечие.

Цената на книжата на Amazon се понижи с 5,5%, дори след като гигантът за електронна търговия обяви по-добри от очакванията резултати през третото тримесечие.

Междувременно акциите на Twitter понижиха цената си с над 21%, след като компанията отчете най-бавния ръст на броя потребители от години и предупреди, че несигурността, свързана с изборите в Съединените щати, ще натежи на рекламните разходи на бизнеса през текущото тримесечие.

От своя страна Facebook заличи 6,3% от цената на книжата си на фона на изненадващ спад на активните потребители в Канада и САЩ.

Акциите на Alphabet предобиха негативната тенденция при технологичните акции, като поскъпнаха с 3,8%, след като компанията майка на Google публикува тримесечни резултати, които надминаха очакванията на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още