IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията със спад под натиска на търговския спор с Турция*

Причина за минорното настроение на американските пазари станаха и пониженията в технологичния сектор

18:03 | 15.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започнаха борсовата сесия в сряда със силни понижения на фона на продължаващи притеснения на инвеститорите относно турската финансова криза и понижения в технологичния сектор, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average потъва с над 260 пункта (над 1%) до ниво от 25 030,71 пункта.

Сходен спад от 1,03% отчита и по-широкият измерител S&P 500, който достига стойности от 2810,60 пункта.

По-значителен е спадът при технологичния Nasdaq Composite, който се понижава с 1,34% до 7765,67 пункта.

Силен спад има при акциите на банките, като тези на Bank of America и Citigroup поевтиняват с над 1,5%. Книжата на J.P. Morgan Chase регистрират понижение от близо процент. Технологичният сектор също се намира на червена територия със спад от над процент.

Принос за минорното настроение на американските пазари имат и акциите в технологичния сектор, където книжата на Facebook, Apple, Netflix и Alphabet са на червена територия. Това идва, след като китайската компания Tencent отчете разочароващи приходи и печалба през второто тримесечие. Компанията обяви спад на нетната си печалба с 2% до 17,9 млрд. юана (2,7 млрд. долара) за трите месеца до края на юни.

Листнатите в САЩ акции на компанията поевтиняват с близо 10%.

Случващото се в Турция продължава да е във фокуса на инвеститорите. Лирата достигна до рекордно ниска стойност спрямо долара по-рано тази седмица на фона на продължаващи притеснения на инвеститорите, че проблемите на Анкара може да се разпространят и сред други икономики по света. Миналия месец турската инфлация достигна 16% - много над зададената цел на Турската централна банка от 5%.

Спадът в стойността на турската валута идва и на фона на разпалващ се търговски конфликт между Анкара и Вашингтон. Напрежението между двете страни, което бе подновено във връзка със съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, арестуван в Турция по обвинения в тероризъм, се прехвърли и на търговския фронт.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще увеличи двойно митата за внос на метали от Турция заради обезценяването на лирата. От своя страна по-рано днес стана ясно, че Анкара отговаря със свои мита върху редица американски продукти, сред които автомобили, цигари и алкохол.

Петролът също поевтинява значително. Американският лек суров петрол WTI губи 1,8% от стойността си до цена от 65,83 долара за барел. Международният бенчмарк Брент отбелязва понижение от 1,6% до 71,29 долар за барел.

Златото също продължава движението си надолу със загуба от близо процент до 1188,80 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още