IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook постигна временна сделка с Австралия

До дни социалната мрежа ще върне новините в новинарския поток на потребителите в страната, след като Канбера промени част от законодателството

07:43 | 23.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската технологична компания Facebook Inc. заяви в понеделник, че е сключила сделка с австралийското правителство, която ще позволи на потребителите и издателите в страната отново да споделят и да гледат връзки към новинарски статии в социалната мрежа.

През миналата седмица в безпрецедентен ход Facebook блокира споделянето или разглеждането на връзки с новини в и от Австралия, тъй като страната планира да приеме закон, изискващ технологичните компании да водят преговори с медийни издатели и да им компенсират съдържанието, което се появява на техните сайтове.

Законодателството включва кодекс за поведение, който ще позволи на медийните компании да се договарят индивидуално или колективно с дигитални платформи за стойността на своето новинарско съдържание.

Но в понеделник австралийското правителство добави изменения към предложения кодекс, пише  The New York Times. Те включват двумесечен период на медиация, даващ на двете страни повече време за договаряне на търговски сделки, които биха могли да помогнат на Facebook да не се налага да работи веднага съгласно разпоредбите на кодекса. 

Най-важната промяна е предоставянето на време за цифровите платформи да постигнат търговски сделки с издателите, преди да ги принуди да участват в окончателен арбитраж. Промяната също така включва правило, че приносът на интернет компаниите за „устойчивостта на австралийската индустрия за новини“ чрез съществуващите сделки трябва да бъде взет под внимание.

В замяна Facebook се съгласи да възстанови връзките с новини и статии за австралийските потребители „през следващите дни“, се казва в изявление на Джош Фриденберг, финансов министър на Австралия, и Пол Флетчър, министър на комуникациите, инфраструктурата, градовете и изкуствата.

„Важното е, че измененията ще засилят позицията на регионалните и малките издатели при получаването на подходящо възнаграждение за използването на тяхното съдържание от цифровите платформи“, се добавя в изявлението.

Кембъл Браун, вицепрезидент на Facebook за глобалните новинарски партньорства, поясни в изявление: „Възстановяваме новините във Facebook в Австралия през следващите дни. Правителството изясни, че ще запазим възможността да решаваме дали новините да се появяват във Facebook, така че автоматично да не бъдем обект на принудителни преговори“. 

Ограниченията за споделяне на новини на австралийската платформа на Facebook трябва да бъдат премахнати "през следващите дни", заяви в изявление във вторник Уилям Ийстън, управляващ директор на Facebook Australia, цитиран от Bloomberg. 

Новината за временното споразумение се случва само ден след поредното изостряне на спора. Австралийското правителство отмени в понеделник рекламните кампании, които планираше в социалната мрежа, предаде DPA.

Министърът на туризма на Австралия Саймън Бърмингам каза в ефир на националното радио, че правителството ще изтегли всичките реклами, които е трябвало да публикува на сайта на социалната мрежа. Този ход може да струва на Facebook до 10,5 милиона австралийски долара (8,3 милиона щатски) годишно, съобщи Australian Broadcasting Corporation.

Бърмингам каза, че поведението на Facebook е неуместно, защото компанията се стреми да упражни сила или влияние върху демократичните системи на страната. Ще продължим да сме твърди за законодателството и ще следим за всички тези рекламни точки, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още