IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Facebook да ускори ЯМР?

Екип на социалната мрежа работи с учени над проект за изкуствен интелект, който ще позволи ядрено-магнитният резонанс да се извършва за броени минути

09:57 | 21.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Лабораторията за изкуствен интелект на Facebook работи съвместно с медицинския факултет към Нюйоркския университет (NYU), за да направи изследванията с ядрено-магнитен резонанс 10 пъти по-бързи. В случай на успех това ще позволи на рентгенолозите да правят тест за няколко минути, предава CNN.

Лекарите използват ЯМР - стенография за магнитно-резонансно изображение - за да се запознаят по-отблизо с органите, тъканите и костите, без да се излагат пациентите на вредна радиация. Качеството на изображението ги прави особено полезни при съмнения за увреждане на меките тъкани. Проблемът е, че тестовете могат да отнемат дори час. Всеки, който има дори само намек за клаустрофобия, може да се уплаши да остане съвършено неподвижен в подобната на тръба машина. Обвързването с машината за толкова дълго време също така води до увеличаване на разходите, като ограничава броя на тестовете, които една болница може да извършва всеки ден.

Научните работници във Facebook смятат, че могат да използват машинното обучение, за да ускорят значително процеса. За тази цел NYU предоставя анонимен набор от 10 000 теста за ядрено-магнитен резонанс, който ще включва до три милиона изображения на колена, мозък и черен дроб.

Изследователите ще използват данните, за да обучат алгоритъм, използвайки метод, наречен "дълбочинно обучение", за да разпознаят подреждането на костите, мускулите, меките органи и други неща, които съставляват човешкото тяло. Изграждането на тези знания в софтуера, който управлява устройството за ЯМР, ще позволи на изкуствения интелект да създаде част от изображението, спестявайки време.

„Бихте могли да влезете и излезете за пет минути, това ще бъде истинска промяна в работата“, казва Даниъл Содиксън, заместник-ръководител по радиологичните изследвания към медицинския факултет, пред CNNMoney.

Предизвикателството се състои в това как да се случи бързото полуавтоматично изследване, без да се изпускат важни детайли, като например малка сълза в лигамент (връзки, обикновено здрава съединително-тъканни ивици или сухожилия, б., ред.). Все пак изследователите остават оптимисти. Предварителните резултати, публикувани от рентгенолозите на Нюйоркския университет, показват, че изкуственият интелект може да се използва за реконструкция на данните за ЯМР.

Ускоряването на тестове ще позволи на радиолозите да извършат по-голямо разнообразие от тестове, казва Содиксън. То напомня на увеличаването на скоростта на затвора на камерата. Така например турбокомпресорните тестове могат да се използват за проследяване на биенето на сърцето, казва още Содиксън.

Facebook е започнал да обсъжда проекта с университета през миналата година, защото неговият екип по изкуствен интелект е искал да работи над нещо, което да има реални предимства, дори и да извършва основни изследвания, казва Лари Зитник от подразделението за изкуствен интелект към социалната мрежа. Социалната мрежа планира да пусне проекта си с отворен код с надеждата, че споделянето на данните ще насърчи другите изследователи в тази сфера да разширят дейността си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 5 години
чудесно ще е! ще си поствам дисковата херния да я "лайкват" и "шерват". Нали и това са термини братчед? Стадото вярва тези мамбо-джамбо глупости за изкуствен интелект. Но стадото гледа твърде много филми и хабер си няма от компютри. Както и инвеститорите, на които се говорят тези глупости за да наливат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Превода на "Deep learning" е меко казано ненужен, да не казвам налудничав. Това е вече термин и може да не се превежда. И е пресилено на това ниво да се води AI в широкия смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още