IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ съдят Facebook заради дългогодишна злоупотреба с монополна власт

Съдебните дела може да принудят социалната мрежа да продаде Instagram и WhatsApp

23:17 | 09.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Федералната търговска комисия (FTC) в САЩ и почти всички американски щати заведоха дело срещу Facebook заради твърдения, че компанията е нарушила антитръстов закон и може да се наложи да бъде раздробена, предава Ройтерс.

Faceook става втората голяма технологична компания, която е изправена пред голямо правно предизвикателство тази есен.

FTC заяви в комюнике, че ще се стреми към съдебно решение, което може „наред с всичко останалото да изисква освобождаване от активи, включително Instagram и WhatsApp”.

В жалбата си коалицията от 46 щата, включително Вашингтон и Гуам, също поискаха придобиванията от Facebook на Instagram и WhatsApp да бъдат определени като незаконни.

„Близо десетилетие Facebook използва доминацията си и монополната си сила, за да смазва по-малки конкуренти, да разчиства конкуренция и всичко това за сметка на ежедневните потребители“, заяви главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

Според нея компанията използвала големи суми, за да придобие такива конкуренти, преди те да могат да застрашат доминацията й.

Facebook съобщи, че преценява жалбите на FTC и на антитръстовите органи на щатите. Компанията допълни, че правителството „иска да направи нов опит независимо от последиците, които прецедентът ще има за по-широката бизнес общност или хората, които избират продуктите ни всеки ден“.

Американското министерство на правосъдието съди Google през октомври, обвинявайки компанията, оценявана на 1 трлн. долара, в използване на пазарната си сила, за да разчисти конкуренти.

Съдебните дела са най-големите антитръстови случаи от едно поколение насам и са сравними с делото срещу Microsoft Corp през 1998 г. В крайна сметка федералното правителство се отказа от делата, но дългогодишната съдебна битка и вниманието на антитръстовите органи не позволиха на компанията да разчисти конкуренти и се смята, че са открили пътя за експлозивния ръст на интернет.

След новината книжата на Facebook поевтиняха с 3%, но впоследствие ограничиха загубите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
айде почвайте ги... и амазон, и гугъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Някой пак е прочел само заглавието на статията и дори него не е разбрал. Това е антитръстово дело, няма нищо общо с "политиката на заглушаване".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
мммхм ей го Видьов ден за подслушвателницата на еврейчето, а само допреди неколко години какъв пилар и основен стълб беше в Сашевската икономика да се зачуди човек .... акцията им летеше безпир, но се напрайха на отворени с "езика на омразата" почнаха да налагат тоталитарни мерки и да заглушават Тръмписти и Орбанисти намесиха се в изборите са, прайха циганckи раоти и си мислеха че ше останат безнаказани ..... охоооо ама къде си тръгнал бос по асфалта ве еврейно ньеден .... я сега почекай тука на завоя малко ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още