Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Сенатори обвиниха Facebook, че пренебрегва здравето на децата в името на растежа

Компанията е обект на критики заради мащабно разследване на Wall Street Journal, което се фокусира върху Instagram

Сенатори обвиниха Facebook, че пренебрегва здравето на децата в името на растежа

Снимка: Patrick Semansky/Bloomberg

Facebook се оказа обект на критики в четвъртък заради усилията си да таргетира деца. Членовете на комисия към Сената на САЩ обвиниха компанията, че е пренебрегнала вътрешните си проучвания, които са показали, че Instagram е вреден за голяма част от тийнейджърките, пише Wall Street Journal.

По време на тричасово изслушване представителите на комисията безмилостно притискаха един от директорите на Facebook да обясни повече за вътрешните документи, разкрити от WSJ, които показват, че Instagram влошава проблемите с начина, по който децата възприемат външния си вид, като проблемът е силно изразен сред момичетата. Платформата също така е обвинявана от тийнейджърите за увеличаване на тревожността и депресията.

„Instagram е тази първа детска цигара, която цели да пристрасти децата рано“, коментира сенатор Ед Марки. „Използва натиска от околните, свързан с популярността, и застрашава тяхното здраве. Facebook е точно като голяма тютюнева компания, предлагаща продукти, които знае, че са вредни за здравето на млади хора, но им ги дава прекалено рано“.

Главният директор по сигурността на Facebook Антигонa Дейвис многократно оспори думите на изслушващите, посочвайки, че продуктите на компанията „всъщност носят добавена стойност и обогатяват живота на тийнейджърите“.

„Във Facebook приемаме много сериозно неприкосновеността, сигурността и благополучието на всички, които използват нашата платформа, особено на по-младите хора в нашите услуги“, коментира тя.

Социалната мрежа беше изправена пред въпроси както от демократите, така и от републиканците, отразяващи настроенията в Конгреса, че децата трябва да бъдат защитени от вредите на социалните мрежи. Изслушването в четвъртък се очаква да допринесе за обновяването на Закона за защита на онлайн неприкосновеността на децата – регулация от 1998 г., отнасяща се до събирането на данни за децата от различни уебсайтове.

Сенатор Тед Круз акцентира върху една от презентациите на Facebook, описана от WSJ, която показва, че някои потребители свързват мислите си за самоубийство с Instagram.

Още по темата

„Променихте ли политиките си в резултат на това проучване, което ви информира, че продуктите ви вероятно правят по-вероятно тийнейджърки да посегнат на живота си?“, попита той.

Дейвис отговори, че Facebook има „експерти по превенция на самоубийствата, с които работим постоянно“, а компанията е проектирала инструменти, за да насочва потребителите към помощ, ако изглежда сякаш са в криза.

Дейвис се включи в изслушването онлайн от Вашингтон, което предизвика въпрос от Круз защо не се е явила на място. „Има Covid протоколи, както и заради сигурността на семейството ми“, отвърна тя.

Сенатор Ричард Блументал обяви, че документите показват, че компанията „избира растежа на своите продукти пред здравето на нашите деца. Сега знаем, че е задължително да действаме, за да ги защитим“.

„Ние сме силно несъгласни с начина, по който статиите (на WSJ – бел. ред.) описват работата ни“, коментира представителката на компанията, допълвайки, че „проучванията са показали, че много тийнейджъри казват, че Instagram им помага да се справят с трудни проблеми, които са често срещани в тийнейджърска възраст“.

Сенаторите изразиха притесненията си и към очевидния интерес на Facebook към насърчаването на тийнейджърите да използват втори Instagram акаунт като начин за увеличаване на потреблението на основни пазари.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Twitter: Сделката с Мъск е в ход, няма прекъсване