IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има нужда от 500 нови програмисти ежегодно само за SAP консултанти

До края на годината планираме от бизнес гледна точка да пораснем с 20%, каза Здравко Пешаков, управляващ директор за SAP за България

17:39 | 04.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Намирането на кадри в IT сектора е трудно. България има нужда ежегодно от около 500 нови програмисти само за SAP консултанти в страната. Ето защо планираме откриване на нови академии и специалности за обучение на специалисти. Това коментира Здравко Пешаков, управляващ директор за SAP за България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Голяма част от нашите партньори и клиенти са международни компании, които са избрали именно в България, за да изнесат своите SAP екипи за поддръжка на SAP системите си във всички клонове и подразделения, функциониращи по цял свят. Това не е заради евтината работна ръка. Заплатите са доста изравнени с европейските, но имаме много добри консултанти“, подчерта гостът.

"Ние не сме по-различни от всяка една друга компания в IT сектора и най-голямата трудност, която изпитваме, е с намирането на кадри. За да се справим, заедно с нашата партньорска екосистема, заедно с дружеството ни за развойна дейност SAP Labs правим много академии, партнираме си с няколко университета и планираме да отворим нови програми и академии, за да отговорим на нуждите на пазара", каза събеседникът.

На въпроса кое е по-важно за едно интелигентно предприятие - софтуерът, мениджмънтът или служителите, гостът заяви, че със сигурност софтуерът се нарежда на трето място, защото той е следствие на промяната на начина на мислене и приоритетите на компанията. Такава промяна тръгва от мениджмънта, защото те са лидерите, които трябва да водят, но и всеки един служител трябва да поеме своята роля, за да може едно предприятие да стане интелигентно.   

До края на годината планираме от бизнес гледна точка да пораснем с 20%, а от социална гледна точка планираме да подкрепяме важни за обществото и природата каузи, като лично мой фокус е да бъдем все по-близо до клиентите си и да им предлагаме специално "ушити" софтуерни решения за тях. Софтуерите трябва да са много по-различни от тези, които са познати от преди пет години, каза още Пешаков.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още