IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM се съюзява с Google и Nvidia за нова „облачна“ технология

Компанията обаче има проблем с паричните потоци, смята анализатор на Credit Suisse

11:49 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
IBM се съюзява с Google и Nvidia за нова „облачна“ технология

Американският технологичен гигант IBM ще сформира съюз с Google и още няколко компании от бранша за лицензирането на своята технология Power chip в опит да привлече повече потребители, съобщи Ройтерс.

В съюза, наречен OpenPower Consortium, IBM и Google заедно с израелската компания за проектиране на чипове Mellanox Technologies, американския производител на чипове Nvidia Corp и базирания в Тайван доставчик  Tyan Computer Corp ще изградят технология за сървъри, мрежи и съхранение, базирана на чипове за „облачни“ центрове за данни.

Хардуерът и софтуерът, които досега са били собственост на IBM, ще бъдат достъпни за свободна развойна дейност от участниците в съюза, но новите продукти подлежат на лицензиране за всички останали, се посочва в съобщение на базираната в Армънк, щата Ню Йорк, компания. Съюзът е отворен за всяка компания, която иска да участва и да разработва платформата, добавят оттам.

IBM се конкурира в производството на чипове с Intel Corp и ARM Holdings, които имат надмощие на пазара.

През второто тримесечие приходите от подразделението Power Systems на IBM са намалели с 25% на годишна база.

Във вчерашната сесия на борсите в САЩ представянето на компанията натежа върху пазара, след като анализаторът на Credit Suisse Кулбиндър Гарча понижи оценката на акциите ѝ. „Смятаме, че компанията ще трябва да реши фундаменталното предизвикателство за увеличаване на приходите от цялостната си дейност, тъй като се изправя пред отслабване на приходите от основната дейност и все по-слабо ефективна стратегия на сливания и придобивания“, обяснява Гарча, цитиран от CNBC.

Той подчертава експозицията на IBM към хардуера и софтуера на персоналните компютри и операционната система Unix, както и потенциалните рискове от прехода към облачните технологии.

Според него компанията може би има и проблеми с паричните потоци. Анализаторът съветва инвеститорите да се съсредоточат върху отношението на свободния паричен поток към нетната печалба от 59%, което се влошава всяка година след 2009 г. и сега е най-ниското при големите технологични компании с изключение на това на Intel.

Макар че акциите на IBM се търгуват с 20-25% отстъпка спрямо Standard & Poor's 500 на база на съотношението цена-печалба, тази отстъпка може би е заблуждаваща, като се имат предвид проблемите с паричните потоци. По думите на Гарча акциите на компанията всъщност се търгуват с 35% премия спрямо останалите в бранша, когато се вгледаме в свободните парични потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още