IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM устоява на кризата в бранша

Компанията отчете лек спад на приходите, повиши годишната си прогноза, а акциите поскъпнаха леко в следборсовата сесия

08:54 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IBM устоява на кризата в бранша

„Сушата“ в някога разглезения от успехите си IT-концерн IBM продължава. Проблемни остават мощните корпоративни компютри, които са се продавали през второто тримесечие значително по-слабо от същия период година по-рано. Освен това влошаване се отчита и в подразделението за услугите, както и при управлението на дейността на центровете за данни, докато бизнесът със софтуер се е справил по-добре.

Като цяло IBM трябваше да отчете спад в приходите от 3 на сто до 24,9 млрд. долара. Анализаторите бяха по-оптимистични с очакванията си за приходи от продажби в размер на 25,4 млрд. долара.

Изпълнителният директор на концерна Джини Ромети обяви в сряда в седалището на компанията в Армоник (Ню Йорк), че ще се погрижи за слабите като постижения подразделения.

Положителна изненада предизвика печалбата за тримесечието, която е в размер на 4,3 млрд. долара – ръст от 3% на годишна база. В тази сума не се включват разходи в размер на 1 млрд. долара за преструктуриране на концерна. 

Печалбата на акция възлиза на 3,91 долара, докато преди година бе в размер на 3,51 долара. Анкетираните от Thomson Reuters анализатори предричаха печалба в размер на 3,77 долара на брой.

В същото време се появиха нови спекулации, че IBM може да се раздели с части на сървърния си бизнес. За купувач се спряга името на китайския компютърен гигант Lenovo, който преди години пое от IBM бизнеса с лаптопи и настолни компютри. Но засега не е обявено нищо конкретно. Lenovo придоби звеното за персонални компютри на IBM през 2005 г., като плати 1,25 млрд. долара в брой и в акции.

Ромети изрази увереност за текущата второто полугодие, за което очаква бизнеса да поеме нагоре. Сега компанията дори очаква повишение в оперативната печалба, а в следборсовата търговия акциите поскъпнаха с 2 на сто.

В момента IBM се намира в постоянна трансформация. С придобиването на оператор на центрове за данни компанията наскоро подсили облачния си бизнес. IBM е най-големият в света доставчик на компютърни услуги. Те включват консултации или дистрибуция на центрове за данни. Компанията, по прякор "Big Blue" се счита за барометър за икономиката заради своята добра позиция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още