IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Китай използва алгоритми, за да намери заплахи за еднопартийната система

Социалната кредитна система на страната е плашеща и отвратителна, твърди милиардерът

12:31 | 25.01.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сорос по време на събитие на Международния комитет на спасителите в Ню Йорк.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сорос по време на събитие на Международния комитет на спасителите в Ню Йорк. Снимка: архив Ройтерс

Милиардерът Джордж Сорос предупреди за „смъртната опасност" от използването на изкуствен интелект в Китай за репресия на гражданите под ръководството на президента Си Дзинпин, когото нарича „най-опасния противник на демокрациите“.

„Инструментите за контрол, разработени от изкуствения интелект, дават присъщо предимство на тоталитарните режими над отворените общества", каза 88-годишният милиардер в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „Китай не е единственият авторитарен режим в света, но несъмнено е най-богатият, най-силният и най-развитият в областта на машинното обучение и изкуствения интелект".

Бившият мениджър на хедж фонд заяви, че Китай разработва централизирана база данни, която ще използва алгоритми, за да определи дали дадено лице представлява заплаха за еднопартийната система. Въпреки че така наречената социална кредитна система все още не е напълно функционираща, „тя ще подчини съдбата на индивида на интересите на еднопартийната държава по безпрецедентен в историята начин", каза Сорос.

„Считам, че социалната кредитна система е плашеща и отвратителна“, каза той. Сорос направи разлика между Си и китайския народ, като каза, че последните остават основен източник на надежда.

На конференцията в Давос миналата година Сорос се зае със социалните медийни гиганти Facebook Inc. и Google. Той ги сравни с хазартни компании, които насърчават пристрастяването сред потребителите и каза, че използват данните, които контролират. В четвъртък Сорос потвърди необходимостта от регулиране на технологичните компании.

В речта си в четвъртък Сорос засегна теми като детството си, ръководенето на хедж фонда и усилията му да защитава човешките права. Той говори за Китай, като критикува Си Дзинпин и националния инфраструктурен проект „Един път, един пояс“ като нужен само на Китай. Той също така назова руския президент Владимир Путин „друг враг на демокрацията“.

"Фокусирах се върху Китай, но отворените общества имат много повече врагове, преди всичко Русия на Путин", каза Сорос.

Сорос привлече критика на мнозина заради своите политически възгледи и филантропски усилия. Дългогодишен поддръжник и финансов мецанат на прогресивните каузи и демократични политики, той стана обект на атака от страна на десни активисти. През октомври в неговия дом в предградията на Ню Йорк бе открито взривно устройство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 1
Стефчо
преди 5 години
голата истина е, че САЩ използват гуглето, майкрософт и сурат тефтеря за да си крепят световната доминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
QUANTUM
преди 5 години
Много ми се иска да прочета някакъв анализ, нещо измислено и написано, което показва лично мнение, а не само копирани материали. При вас Инвестор няма такива неща. Нямате ли някой колумнист да даде мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
QUANTUM
преди 5 години
Какво е това социална кредитна система? Не съм чувал за такова животно. Откъде го копнахте това с превод? Вие првеодачи ли сте или журналисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
е иначе техната система да не е по-различна у Сашово ?!? Две партии само на хартия иначе е една, е у нас кат имеме 50 пеесе партии дан би да е по-добре ?! Ньет не е, а с еднопартийна система се върви по-бързо и ефективно напред ... пример за тва са чайките и ние ама преди 35г. ... Тоз се е притеснил че нема са единствените подслушвателници вече у Сашево еееееми света се променя да го ***, как СДСто пееха "45 години стигат" така и света пее "70 години стигат, стигат Сашевско иго и Отровено общество"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
mick
преди 5 години
"Считам, че социалната кредитна система е плашеща и отвратителна,Сигурно се притеснява, че заради обкръжението си.. няма да получи никакви нови кредити :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
тоз миришещия на пръст безродов рептил бил покръстен еврейн, гада ньеден за тва краднал от евреите от ВСВ щот те не били негови сънаросници и тоя ги ощавил тогавашните еврейски бежанци ....Валентин Вацев: Защо Сорос харесва Маркс?https://m.youtube.com/watch?v=7A0_2VJ76ds
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
Стефчо
преди 5 години
Считам, че социалната кредитна система е плашеща и отвратителна,на некролога някой трябва да ме обясни, че тая система е усложнена версия на кредитната история, която такива като него изискват от клиентите на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още