Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Сорос: Китай използва алгоритми, за да намери заплахи за еднопартийната система

Социалната кредитна система на страната е плашеща и отвратителна, твърди милиардерът

Сорос: Китай използва алгоритми, за да намери заплахи за еднопартийната система

Сорос по време на събитие на Международния комитет на спасителите в Ню Йорк. Снимка: архив Ройтерс

Милиардерът Джордж Сорос предупреди за „смъртната опасност" от използването на изкуствен интелект в Китай за репресия на гражданите под ръководството на президента Си Дзинпин, когото нарича „най-опасния противник на демокрациите“.

„Инструментите за контрол, разработени от изкуствения интелект, дават присъщо предимство на тоталитарните режими над отворените общества", каза 88-годишният милиардер в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „Китай не е единственият авторитарен режим в света, но несъмнено е най-богатият, най-силният и най-развитият в областта на машинното обучение и изкуствения интелект".

Още по темата

Бившият мениджър на хедж фонд заяви, че Китай разработва централизирана база данни, която ще използва алгоритми, за да определи дали дадено лице представлява заплаха за еднопартийната система. Въпреки че така наречената социална кредитна система все още не е напълно функционираща, „тя ще подчини съдбата на индивида на интересите на еднопартийната държава по безпрецедентен в историята начин", каза Сорос.

„Считам, че социалната кредитна система е плашеща и отвратителна“, каза той. Сорос направи разлика между Си и китайския народ, като каза, че последните остават основен източник на надежда.

На конференцията в Давос миналата година Сорос се зае със социалните медийни гиганти Facebook Inc. и Google. Той ги сравни с хазартни компании, които насърчават пристрастяването сред потребителите и каза, че използват данните, които контролират. В четвъртък Сорос потвърди необходимостта от регулиране на технологичните компании.

В речта си в четвъртък Сорос засегна теми като детството си, ръководенето на хедж фонда и усилията му да защитава човешките права. Той говори за Китай, като критикува Си Дзинпин и националния инфраструктурен проект „Един път, един пояс“ като нужен само на Китай. Той също така назова руския президент Владимир Путин „друг враг на демокрацията“.

"Фокусирах се върху Китай, но отворените общества имат много повече врагове, преди всичко Русия на Путин", каза Сорос.

Сорос привлече критика на мнозина заради своите политически възгледи и филантропски усилия. Дългогодишен поддръжник и финансов мецанат на прогресивните каузи и демократични политики, той стана обект на атака от страна на десни активисти. През октомври в неговия дом в предградията на Ню Йорк бе открито взривно устройство.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
16
 
7
Стефчо до: michaelis12
преди 1 година
Няма профилна снимка
голата истина е, че САЩ използват гуглето, майкрософт и сурат тефтеря за да си крепят световната доминация.
1
 
8
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много ми се иска да прочета някакъв анализ, нещо измислено и написано, което показва лично мнение, а не само копирани материали. При вас Инвестор няма такива неща. Нямате ли някой колумнист да даде мнение?
2
 
1
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Какво е това социална кредитна система? Не съм чувал за такова животно. Откъде го копнахте това с превод? Вие првеодачи ли сте или журналисти?
1
 
14
 
4
преди 1 година
е иначе техната система да не е по-различна у Сашово ?!? Две партии само на хартия иначе е една, е у нас кат имеме 50 пеесе партии дан би да е по-добре ?! Ньет не е, а с еднопартийна система се върви по-бързо и ефективно напред ... пример за тва са чайките и ние ама преди 35г. ... Тоз се е притеснил че нема са единствените подслушвателници вече у Сашево еееееми света се променя да го ***, как СДСто пееха "45 години стигат" така и света пее "70 години стигат, стигат Сашевско иго и Отровено общество"
2
 
15
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Считам, че социалната кредитна система е плашеща и отвратителна“,

Сигурно се притеснява, че заради обкръжението си.. няма да получи никакви нови кредити :D

Още от Софтуер
ЕС търси начини да чете криптираните от край до край данни в услуги като WhatsАpp