IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Доналд Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩ

Интернет гигантите са "все по-мощни монополи", които могат да бъдат изкушени да се свържат с "авторитарни режими", твърди милиардерът

08:44 | 26.01.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джордж Сорос. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: архив Ройтерс

Джордж Сорос, американският милиардер и филантроп, каза, че вярва, че американският президент Доналд Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩ, но няма да може да го направи заради силата на онези институциите в страната, които са от съществено значение, предаде AP, цитирана от БТА.

„В САЩ Тръмп иска да установи една мафиотска страна, но не може, защото конституцията, другите институции и здравото и кипящо от енергия гражданско общество няма да го позволят", заяви Сорос, чиято фондация насърчава демокрацията и човешките права, предаде DPA.

Това изказване Сорос направи по време на годишната вечеря, давана от него в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Той не навлезе в подробности относно изразеното мнение, но прогнозира, че Тръмп ще бъде "временен феномен" и ще изгуби изборите през 2020 г., ако стигне толкова далеч. 

Сорос отдавна е критик на Тръмп, който също е в Давос и който ще произнесе реч по-късно в петък. Както и миналата година, милиардерът определи администрацията на Тръмп като "опасност за света", предаде AFP. 

Преди една година Сорос заяви, че Доналд Тръмп е „кандидат-диктатор", който ще се провали. 

Той предупреди, че напрежението относно севернокорейската ядрена програма излага на риск оцеляването на човешката цивилизация.

"Идването на власт на лидери като Ким Чен-ун в Северна Корея и Доналд Тръмп в САЩ имат много общо с това", допълни той. "И двамата изглеждат готови да рискуват една ядрена война за да се задържат на власт", допълни той.

Сорос разкритикува и Русия на Владимир Путин, описвайки я също като мафиотска държава, допълва агенцията.

Милиардерът отправи критики и към интернет гигантите, описвайки ги като "все по-мощни монополи", които могат да бъдат изкушени да се свържат с "авторитарни режими", за да създадат "тоталитарна мрежа, каквато Олдъс Хъксли или Джордж Оруел самите не биха могли да си представят" в техните романи "Прекрасният нов свят" и "1984". Сорос спомена в тази насока Google и Facebook.

"Давос е едно добро място, за да се обяви, че техните дни са преброени", каза Сорос по адрес на интернет гигантите, които също са пратили армия от свои представители на форума. Сорос е критик на ултралибералния капитализъм и смята, че интернет гигантите трябва да се подчиняват на по-строги регулации.

На вечерята Сорос говори и за биткойна. Той припомни, че това не е валута и че честите покачвания на курса на биткойна са "типичен балон". Според милиардера обаче няма да има "брутален спад" в курса на биткойна, а по-скоро поетапно намаляване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 6 години
Мръсно ***,начи викаш, требва само ти да убиваш хора чрез разоряване, депресиране и тотална доминациа над психиката им до степен да са зомбита. Е, спекулант-търговче, зарад такива кат теб ПЪТЯ НА ТЪРГОВЕЦА избледне. И масите се обръщат към ПЪТЯ НА ВОИНА кат начи на живот и трупане на богацтво и самочуствие. ШЕ ТРЕЩИ. НЕМА ДА МИ СЕ СЛУЧИ, НО АКО СМЕ У ЕДНА СТАЯ ЛИЧНО ШЕ ТЕ РАЗСТРЕЛЯМ. ЗА УДОВОЛСТВИЕ И БЕЗ ДА ТИ ДАМ ШАНС ЗА СДЕЛКА. Нсе праи на добричък. Отдавна си заслужил смъртната си прписъда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
fri
преди 6 години
7 pinoccio - Е та нали целта му е да унищожи точно истинското гражданско общество и да го замени с фалшиво такова, контролирано от зомбита, създадени от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
fri
преди 6 години
6 - Grosss Не са му секнали игрите, заблудени хора има много по света и то благодарение на него. Всъщност той се стреми да си направи собствена световна империя, в сравнение с която мафията ряпа да яде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
fri
преди 6 години
5 ivan.kostov.39 - Ами да си направи джендърска държава с тези, които го обичат.Шегата настрана, но той цели да направи първо ЕС такава държава, а после се цели и в целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
fri
преди 6 години
Какво прави Сорос в Давос? Не му е мястото на този форум.Кой му разрешил? (сетете се)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
а некролога още е жив, аре вече време му е да мре, нема ли некой да го свитне да не се мъчи ??! ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 4
pinoccio
преди 6 години
Ако гражданското общество кипеше от енергия, нямаше да има обективна нужда от НПО-та и техния апологет Сорос. Гражданското общество с енергия е в състояние само да се организира чрез властовите елити, които излъчва. Ако не става со кротце , тогава со камънье и со дръвье. Отдавна е казано, че всеки народ заслужава управниците си. Сега се появяват тези извънправителствени организации, тези извънколовозни влакови композиции, пълни с товара на алтернативните идеи за защита на алтернативните форми на живот в алтернативния свят на алтернативизма. Техните алтернативни идеи за отворени граници и отворени врати не са нищо повече от идеята да срежат оградната мрежа на двора ви. Те не отварят нови врати, а режат оградата ви, не откриват нови хоризонти, а секат дърветата, които е посадила баба ви, за да можете да видите през три парцела как две бездомни кучета-*** са се заклещили. А в центъра на селото ще виси кметска заповед за привеждане на всяка къща в образцов дом - "Всеки заден двор да бъде вашето лице".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 4
Grosss
преди 6 години
Секнаха му игрите и взе да ги говори едни измишльотини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 5
ivan.kostov.39
преди 6 години
Що не го обичате бре? Човека е спечелил толкова много пари с работата си. Не е измамил никого, Грижи се за малцинствата /***; лезбийки; дженджери/ Раздава пари наред! От каде ли ги взема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
"...филантроп..." Г-н Попов , сигурно се шегувате ... : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още