IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с предлагане на услуги - най-лесен за започване

Изисква се малък капитал, започва се бързо и се постига бърза възвръщаемост

15:08 | 08.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кой бизнес е най-лесен за започване? Ако винаги сте искали да управлявате нещо свое, но нямате много начален капитал, липсва ви и опит, то тогава какви са възможностите?

Не е тайна, че много хора желаят да контролират бъдещето си и това ги мотивира да започнат нов, самостоятелен бизнес. Тук обаче идва въпросът какъв точно бизнес може да се започне лесно.

Най-лесно се стартира бизнес за предлагане на услуга, особено след като в началото на 2019 г. средните лихви на заемите за бизнеса чувствително намаляха. Това е всеки вид бизнес, в който се продава извършването на някаква услуга. С други думи, вие продавате своето умение, труд или опит вместо продукти или стоки. Примери за бизнеси, предлагащи услуги онлайн, са:

  • Консултантската дейност, в която вие предлагате своето експертно мнение;

  • Услуги, като почистване на къщи или боядисване, т.е. извършва се някаква дейност;

  • Продажба на услуги онлайн – дигитален маркетинг, изработка на сайт, SEO услуги, виртуални асистенти и др.

Може би се чудите как това се различава от това да сте служител. Много по-различно е, защото контролът ваш, комуникацията с клиентите също, изобщо всички активи са пряко свързани с вас и вашите умения.

Почти всеки може да започне да управлява бизнес с услуги. Всеки има някакви знания или способности да прави нещо, за което другите ще плащат. Има и добри финансови и стратегически причини, поради които бизнесът, предлагащ услуги, има смисъл. Какви са те, ще видим по-долу.

Ето няколко причини защо един бизнес, предлагащ услуги, е най-лесен за стартиране:

Изисква съвсем малко наличен капитал

Много бизнеси за услуги могат да бъдат стартирани за малко пари или изобщо без пари. В крайна сметка нямате разходи за наемане на офис пространство, можете дори да работите у дома си в началото. Не е нужно да разработвате продукт. Няма нужда от фабрика, склад или инвентар, в които да трябва да се инвестира. Нямате разходи за наемане на служители. Повечето фирми започват като еднолични собственици. По-късно можете да наемете помощ, но това не е от съществено значение в началото.

Всъщност разходите ви може да са толкова малко, че да включват само разходи за кутия визитки, няколко листовки за популяризиране на бизнеса или уебсайт. Някои предприемачи не правят дори и тях, защото се насочват към онлайн пазара и само там предлагат уменията си. Много често онлайн регистрациите са безплатни.

Бързо се започва

Бизнесът с предлагане на услуги е най-бързият тип бизнес, който можете да започнете, особено ако сте добър в това, което предлагате. Не се захващайте с нещо, от което не разбирате или имате само бегла представа, особено ако планирате да инвестирате голяма сума.

Ако решите да започнете местен бизнес за обслужване на потребители, можете да го стартирате, като разпространите слуха в квартала ви. Разходете се, говорете с хората или разпространявайте листовки. Пуснете обяви в местни сайтове за услуги и си направете регистрация в Google My Business page.

Ако решите да консултирате други фирми, можете да си направите профил в LinkedIn или в някоя от платформите за фрийлансъри. Тези места за публикуване на визитка и умения са много добър начален старт. Все пак, един бизнес е толкова добър, колкото добре си е таргетирал клиентите, така че намерете вашите клиенти и се представете.

След като получите първия си клиент или клиенти, не забравяйте да ги помолите да оставят препоръка. Това ще помогне за набавянето на нови клиенти.

Бърза възвръщаемост на вложения капитал

Бизнесите, които предлагат услуги, имат бърз оборот на парите. В повечето случаи получавате плащане в рамките на няколко дни или седмици веднага след извършване на услугата. Ако погледнете други видове бизнес, възвръщаемостта на вложена инвестиция от пари или време може да се забави с месеци. Например, ако сте започнали софтуерен бизнес, може да се наложи да прекарате месеци или години в разработване на продукт, пускане на пазара и засилване на продажбите. С бизнес на дребно или електронна търговия първо трябва да инвестирате в място за продажба и в закупуване на стока. При производствения бизнес също трябва да имате налични доста неща - суровини, място за производство, план за дистрибуция и т.н. Всички тези неща отнемат време и пари, докато при услугите изобщо не са нужни. Свършвате работата и ви плащат.

С течение на времето, разбира се, можете да решите да инвестирате в по-добро оборудване, да отворите офис, да наемете служители, да поръчате изработка на фирмен уебсайт или да направите маркетингова кампания. Но всичко това идва по-късно. Не забравяйте, че можете да преминете и без тези разходи в началото.

Печалбата е с добър марж

Бизнес услугите имат един от най-високите маржове на печалба сред малкия бизнес. Това се получава, защото разходите са минимални. Не е тайна, че фирмите от IT сектора са едни от най-печелившите последните години не само в София, но и в цяла България. Списъкът не се изчерпва само с тях, в него са всички видове услуги.

Може да започнете бизнес услуга като вторично занимание

Можете да се занимавате с бизнес, предлагащ услуги, и като странично занимание, тоест все още да сте нает някъде на пълен работен ден. Това е добра опция, ако искате постепенно да изградите бизнеса си. По този начин държите финансовия риск нисък и същевременно си прокарвате път в желаната насока.

Но какво ще стане, ако вашата крайна цел е да създадете продукт? Сферата на услугите все още е чудесен начин за стартиране, но има много доставчици на услуги, които са забелязали нуждата и от разработване на продукт. Примерно, услуга като уеб разработка може да прерасне в предлагане на софтуер. Правилният подход е да изчакате подходящото време, като междувременно се фокусирате върху предлагането на услугите. Когато имате стабилно предлагане и името ви е разпознаваемо, то тогава и разработката на нов продукт ще бъде посрещната добре.

Можете да си направите извод от всичко написано дотук, че най-добре е да започнете с бизнес за услуги. Това е лесен подход, чрез който ще натрупате доста опит. Ще научите как да задоволявате клиентите си и в процеса може дори да откриете нуждата от продукт, който да създадете. Междувременно печелите пари и можете да заделяте част от тях за финансиране на бъдещ проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още

Коментари

Финанси виж още