IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брент се задържа над 50 долара за барел в очакване на повишено търсене*

САЩ също започнаха ваксинация на населението, което даде надежда на пазара, че това ще повиши търсенето на най-големия потребител на петрол в света

10:33 | 14.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник, изтласквайки сорта Брент обратно над 50 долара за барел, подкрепен от надеждата, че пускането на ваксина срещу коронавирус ще повиши глобалното търсене на гориво. В същото време експлозия на петролен танкер в Саудитска Арабия за кратко се отрази на настроението на пазара.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 1,24% до 50,59 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 1,20% до 47,13 долара за барел.

Цените нарастват на фона на тревогата за доставките, след като петролен танкер под флага на Сингапур е експлодирал, след като е бил атакуван по време на разтоварването на пристанище Джеда в Саудитска Арабия.

И двата сорта поскъпват от шест последователни седмици, което е най-дългото рали от юни насам.

Междувременно САЩ също започнаха кампанията си за ваксинация срещу COVID-19, подбуждайки надеждата, че пандемичните ограничения могат да приключат скоро, което ще повиши търсенето на най-големия потребител на петрол в света.

Удължаването на преговорите за Brexit между европейските сили също стимулира финансовите пазари в понеделник.

Водещи европейски държави продължават да въвеждат блокади, за да спрат разпространението на COVID-19, което намали търсенето на гориво. Германия, четвъртата по големина икономика в света, планира да наложи по-строга блокада от сряда.

Инвеститорите очакват две срещи между Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, група, известна като ОПЕК+.

Съвместният министерски комитет за наблюдение на ОПЕК +, който следи за спазването на изискванията между членовете, ще заседава на 16 декември. ОПЕК + ще се събере на 4 януари, за да обсъди ситуацията на пазара, след като постигна споразумение да смекчи ограниченията си върху добива на петрол догодина по-постепенно от планираното по-рано. Групата ще прибави 500 хил. барела дневно на пазара през януари, една четвърт от добива, предвиден в предходния план.

*Информацията е актуална към 09:56 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още