IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се насочва към 70 долара за барел след положителни данни за Китай*

Икономическото възстановяване в Китай повишава перспективите за търсенето на горива

08:52 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник, като цената на сорта Брент се насочи към 70 долара за барел след данни за ускорено икономическо възстановяване на Китай в началото на 2021 г. Данните подобряват перспективите за търсенето на горива от най-големия вносител на петрол в света, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,59% до 69,63 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,66% до 66,04 долара за барел.*

Ръстът в промишленото производство в Китай се е ускорил през първите два месеца от годината, надминавайки очакванията.

Китайската тежка промишленост показа силен растеж, тъй като производството на цимент, стомана, въглища и алуминий регистрира двуцифрен ръст в сравнение с предпандемичните нива преди COVID през 2019 г., коментира Сенг Йик Тий, анализатор в китайската консултантска компания SIA Energy.

Допълнително подкрепяйки цените, най-големият износител на петрол Саудитска Арабия намали доставките на суровини през април за поне четири купувача от Северна Азия с до 15%.

Намаляването на доставките се случва, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) реши по-рано този месец да удължи по-голямата част от съкращенията на доставките си през април.

В Съединените щати седмичният капацитет на рафинериите е нараснал с 1,6 милиона барела на ден, съобщи изследователската компания IIR Energy в петък, тъй като повечето производители възобновяват дейността си след прекъсванията по време на тежката зимна буря в Тексас миналия месец.

В същото време американските енергийни компании са намалили броя на платформите за добив на петрол и природен газ, един от първите седмични спадове от ноември, според данни на Baker Hughes Co.

*Информацията е актуална към 08:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още