Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Българите купуват най-малко бензин със средна нетна заплата в Европа

Норвегия е на първо място в експертна класация по абсолютна цена на горивото

Най-малко бензин със средна нетна заплата може да се купи в България – само 218 литра. Сред аутсайдерите са също Украйна и Румъния, показва анализ на експерти на "РИА Рейтинг", цитиран от агенция Прайм.

Според нивото на нетната си средна заплата най-много бензин могат да си позволят поданиците на Люксембург – 2 300 литра месечно, като страната запазва лидерската си позиция в класацията. На второ място са норвежците с 2 200 литра, а тройката държави с най-достъпен бензин за населението се затваря от Великобритания.

В началото на юли бензинът се е продавал най-скъпо в Норвегия, а най-евтино – в Беларус от 32 държави, включени в анализа. 

За първото полугодие на 2013 г. цените в Европа са се променяли разнопосочно, макар че с приближаването към средата на годината цените на горивата започнаха да се понижават на практика навсякъде заради спада в цената на петрола.

Рейтингът е изготвен въз основа на официални статистически данни, преизчислени в рубли според официалния курс на руската централна банка, посочват от агенцията.

Най-силен ръст на цените на бензина в абсолютна стойност през първата половина на годината е отчетен в Норвегия, България и Финландия – с по 2% между януари и юни. Най-голям спад е регистриран във Великобритания и Полша (по 4%) и Литва (3%).

Цената на литър бензин от типа А-95 в Норвегия в началото на юли е била средно 78,5 рубли (около 3,60 лв.) за литър.

„За много държави дори от благоденстваща Европа подобна цена изглежда много висока. Но за повечето норвежци с техните значителни доходи според световните стандарти тази цена изглежда не е притеснителна. Още повече, че значителна част от цената на бензина в Норвегия влиза в местния бюджет, а не в петролните компании. Затова тук горивото изпълнява и социалната функция на преразпределяне на благата“, отбелязват експертите, изготвили анализа.

На второ място е Италия с многобройните икономически проблеми, като литър бензин там е струвал 64,1 рубли. В тройката на водачите влиза и водещият петролен търговец Холандия, където цената на литър гориво достига 73,8 рубли.

На опашката в класацията са държавите от Митническия съюз – Русия, Казахстан и Беларус. На последното място е Беларус, където според оценките на експертите на "РИА Рейтинг" литър бензин А-95 е струвал 29 рубли. Трябва да се отбележи, че цените на горивото в Беларус се регулират от държавата.

Още по темата

На второ място отзад напред е Казахстан с цена от 30,2 рубли за литър бензин. Русия със средна цена на бензина от 31 рубли за литър заема 30-тото място в класацията.

При дизеловото гориво в първата тройка в началото на втората половина на годината влизат Норвегия с 69,8 рубли за литър, Швеция с 69,7 рубли и Италия с 69,5 рубли. Най-евтино дизеловото гориво остава в Казахстан, Беларус и Русия.

Експертите от "РИА Рейтинг" отбелязват, че в някои европейски държави дизелът е по-скъп от бензина, като най-очебийна е тази разлика във Великобритания (2,5 рубли за литър), Румъния и България. Най-високата разлика в цените в полза на бензина е отчетена в Холандия (14,1 рубли за литър), Дания и Гърция.

По статията работиха: Венцислав Дяков, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 7 години
Няма профилна снимка
Остава въпросът колко произвеждат средно българите?
0
 
1
 
2
Boicho Popov до: Батя
преди 7 години
И двете заглавия са абсолютно коректни. Сметнахме, че аудиторията на Инвестор се интересува повече от случващото се в България, отколкото в Норвегия - нищо скандално, просто редакторска гледна точка...
2
 
0
 
1
преди 7 години
инвесторе големи сте шушумиги
първо заглавието беше че в Норвегия безнзина е най скъп, но неее , къде къде по-яко си е да натякваме на българина че е бедния просяк на Европа
някак си по сканадалничко и продавемо звучи! :(

Още от Суровини
Петролът поскъпва в петък, но е напът към седмичен спад*