IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се готви да стартира търговия с фючърси върху петрола в юани

Така Пекин би могъл да оспори ролята на щатския долар, който в момента е господстваща валута при ценообразуването на стоките

13:59 | 20.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай се готви да стартира търговия на фюърси върху петрол, деноминирани в юани, което ще разтърси глобалния пазар на черно злато от 96 млн. барела на ден, търгувани в момента основно в Лондон и Ню Йорк, пише MarketWatch.

Все още не е обявена официална дата за стартиране на новия договор, но търговци и анализатори в Китай казват, че очакват търговията в юани да започне в края на тази година или в началото на 2018 г. на Шанхайската фондова борса.

Властите в Китай - най-големият вносител на суров петрол в света, се надяват, че така ще предоставят цена за петрола в Азия, която съответства на ненаситните търсения на региона.

Фючърсният договор, деноминиран в юани, също така би могъл да оспори ролята на щатския долар, който в момента е господстваща валута при ценообразуването на стоките, като дава възможност на износителите да продават петрола в друга валута.

Според анализатори обаче може да отнеме време преди новите петролни фючърси на Китай да си извоюват господстващо положение в търговията, завземайки позициите на двата глобални бенчамарка – фючърсите върху сорта Брент, които се търгуват в Лондон, и фючърсите върху американския лек суров петрол в Ню Йорк.

Ценообразуването на новия фючърсен договор в юани добавя допълнителен риск към стока, чиято цена е силно волатилна от новините за конфликти в Близкия изток и шистовата продукция в САЩ. Големи участници в петролния пазар, включително износители като Саудитска Арабия и Русия и петролните компании като ExxonMobil Corp., може да не са склонни да използват китайските фючърси като бенчмарк за своя суров петрол.

Петролните компании, включително Exxon, Royal Dutch Shell, BP, Chevron Corp. и Total, не коментират информацията. Коментар отказва и регулаторната комисия на Китай за ценни книжа, главният пазарен регулатор на страната.

Китайските власти за първи път обявиха плановете си да започнат търговията с петролни фючърси в Шанхай през 2009 г. През 2014 г. китайският регулатор на ценни книжа издаде одобрение на Шанхайската международна енергийна борса за извършване на търговия с фючърси върху суров петрол. Сътресенията, засегнали вътрешните пазари на Китай през 2015 г., и вълната от спекулативни балони при цените за желязна руда, стоманени въжета и соя през последните две години обаче отчасти станаха причина за забавянето на плановете.

Според анализатори създаването на фючърсен договор върху петрола в юани е част от стратегията на Пекин да превърне юана в основна международна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
бум бум после ще има и в рубли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
The beginning of the End.... of y'know what:)Good:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още