IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалелите щатски петролни резерви охладиха ралито на пазара*

Успокояването на ситуацията в Украйна или постигането на напредък по ядрената сделка с Иран биха могли да доведат до още по-ниски цени на суровината

09:55 | 09.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Медианните очаквания от анкета на Bloomberg са Администрацията за енергийна информация да съобщи за понижение от 1,5 млн. барела на щатските резерви на суров петрол.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Медианните очаквания от анкета на Bloomberg са Администрацията за енергийна информация да съобщи за понижение от 1,5 млн. барела на щатските резерви на суров петрол. Снимка: Bloomberg L.P.

Ценовият възход на петрола продължи да се забавя в сряда, след като суровината отбеляза двудневен спад тази седмица. Причина за това е доклад, според който щатските резерви на „черно злато“ са намалели, пише Bloomberg.

Европейският сорт Брент поевтинява с 0,21%, или 0,19 долара, до 90,59 долара за барел

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,19%, или 0,17 долара, до 89,19 долара за барел.

Американският петролен институт обяви пореден спад в резервите в ключовия хъб за съхранение в Кушинг в САЩ и намаление на национално ниво на запасите с 2 млн. барела, според лица, запознати с данните. Предстои официалната статистика да бъде публикувана от Администрацията за енергийна информация по-късно в сряда.

Ралито на петрола се охлади тази седмица след серия от седмични ръстове, която изведе цената на „черното злато“ до седемгодишен връх. Ръстът в цената бе подкрепен от по-силно от очакваното търсене, прекъсване на доставките и геополитическото напрежение – по-конкретно между Русия и Украйна.

Цената на суровината е напът да достигне 100 долара за барел, докато рафинериите в Индия увеличават покупките, за да достигнат годишните цели за предлагане – ход, който също би могъл да спомогне за покачването на цената.

Поскъпването на суровия петрол обаче е предизвикателство за страните потребителки и централните банки, докато те се опитват да овладеят инфлацията, без да навредят на икономическия растеж.

Икономическият съветник на Белия дом Джаред Бърнстейн заяви в интервю пред CNN, че освобождаването на още резерви от петрол „е опция, която би могла да бъде обсъдена“, за да се охлади покачването на цените на бензина. Тази тактика обаче към момента има малък ефект – цената на горивото достигна най-високото си ниво от над седем години насам.

„Докато настроението на пазара е до голяма степен все още оптимистично, има редица събития, които биха могли да доведат до допълнителен натиск в посока надолу“, смята ръководителят по суровинни стратегии на ING Groep NV Уорън Патерсън. Според него успокояването на ситуацията в Украйна или постигането на напредък в преговорите с Иран по ядрената сделка биха могли да доведат до по-ниски цени на суровината.

Според Американския петролен институт щатските запаси са намалели с около 1,14 млн. барела през миналата седмица. Медианните очаквания от анкета на Bloomberg са Администрацията за енергийна информация да съобщи за понижение от 1,5 млн. барела.

*Към 09:38 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още