IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ увеличава петролния добив през август заради възстановяването на търсенето

Идния месец ОПЕК и съюзниците ѝ ще изтеглят 7,7 млн. барела дневно от пазара спрямо настоящите съкращения от 9,6 млн. барела

18:05 | 15.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници ще възстановят част от доставките на петрол идния месец, но последиците „почти няма да се усетят“, тъй като търсенето се възстановява от коронавирусната криза, заяви енергийният министър на Саудитска Арабия, цитиран от Bloomberg.

След близо три месеца на исторически ограничения на добива за компенсиране на най-тежките последици от глобалната пандемия коалицията от 23 страни, ръководена от Рияд и Москва, ще продължи с плана си за постепенно премахване на ограниченията. Решението се очакваше, но все пак носи известни рискове за картела след нов ръст на новозаразените с вируса в САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света.

Цената на суровия петрол в Ню Йорк ограничи ръста си до 0,62% и цена от 40,54 долара за барел към 17,03 ч. българско време.

„В момент, когато се насочваме към следващата фаза на споразумението, допълнителното предлагане в резултат на планираното смекчаване на ограниченията върху добива ще бъде потребено, тъй като търсенето продължава да се възстановява“, заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман в началото на видео конференцията на ОПЕК+ в сряда. „Икономиките по света се отварят, въпреки че това е предпазлив и постепенен процес. Признаците за възстановяване са непогрешими“, допълни той.

ОПЕК и съюзниците й ще изтеглят 7,7 млн. барела дневно от пазара през август спрямо настоящите съкращения от 9,6 млн. барела. Двете най-големи страни членки в групата, Русия и Саудитска Арабия, са подкрепили публично хода, а останалите министри, участващи във видео конференцията, са дали принципното си съгласие, заявиха делегати.

Увеличаването на предлагането ще бъде компенсирано донякъде от страните членки, които не изпълниха ангажиментите си да свият добива през май и юни, като Ирак и Нигерия. Те ще наваксат тези пропуски с допълнителни съкращения през август и септември.

Компенсиращите съкращения са ключов принцип и картелът трябва да устои на изкушението да разхлаби юздите, подчерта принц Абдулазиз. Собственият износ на кралството няма да се промени идния месец въпреки увеличаването на добива, тъй  като вътрешното търсене расте, допълни той.

Смекчаването на съкращенията на добива „отговаря напълно на настоящите пазарни тенденции“, коментира руският министър на енергетиката Александър Новак. „Почти цялото увеличение на производството ще бъде потребено на вътрешните пазари на страните производителки, тъй като търсенето се възстановява“, допълни той.

ОПЕК+ съживява предлагането, тъй като потреблението на гориво расте с отмяната на блокадите по света. Съкращенията на картела, равняващи се на близо 10% от глобалното предлагане, помогнаха за нарастването над два пъти на цените на суровия петрол спрямо дъното им от края на април, когато търсенето се сви с над 20 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още