Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК+ запазва плановете за повишаване на добива, но добавя и клауза за промяна

Картелът се договори да прибавя 400 хил. барела суров петрол дневно на глобалните пазари през януари

ОПЕК+ запазва плановете за повишаване на добива, но добавя и клауза за промяна

Снимка: Bloomberg LP

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+, ще пристъпят към следващото си повишение на добива на петрол, но заявиха, че може да преосмислят решението във всеки момент с изясняването на риска за търсенето от новия вариант омикрон на COVID-19, предава Bloomberg.

Картелът се договори да прибавя 400 хил. барела суров петрол дневно на глобалните пазари през януари. Но той също така остави отворена вратата за коригиране на плана в краткосрочен план, ако пазарът се промени, необичайна стъпка, която показва несигурните перспективи заради растящите случаи на коронавирус и оглавеното от САЩ освобождаване на петролни резерви.

Цената на петрола намаля с 4,8% до 62,43 долара за барел в Ню Йорк след решението на ОПЕК+, но възстанови голяма част от загубите си, след като трейдърите осъзнаха потенциала на клаузата за промени в краткосрочен план, включена в споразумението.

В момент когато суровият петрол вече е на „меча“ територия най-вече заради появата на новия вариант на коронавируса, трейдърите очакваха, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници ще забави повишаването на предлагането.

Но пауза може да носи и известен политически риск. Въпреки разпродажбите през последно време Саудитска Арабия е подложена на натиск от САЩ и други ключови потребители да гарантира, че доставките ще останат достатъчно изобилни, за да се предотврати рязко покачване на цените. Игнорирането на подобни съображения може да обтегне вече сложните отношения на кралството с Вашингтон.

Администрацията на американския президент Джо Байдън не планира да променя графика или количествата на обявеното преди време освобождаване на петрол от Стратегическия петролен резерв, съобщи министерството на енергетиката в комюнике след срещата на ОПЕК+.

Несигурни перспективи

Преди срещата министрите заявиха, че са притеснени от последиците от омикрон върху търсенето на петрол, но все още не са наясно колко сериозен ще стане новият щам.

Още по темата
В сряда коалиция от технологични експерти прогнозира, че пазарите са изправени пред свръхпредлагане през първото тримесечие, което макар и по-малко от първоначално смятаното, остава значително на ниво от почти два милиона барела дневно. Осигурявайки си възможност незабавно да променят курса, министрите откриха начин за справяне с проблема.

“Трябва да продължим да наблюдаваме внимателно пазара и да направим незабавни корекции, ако е необходимо“, се казва в комюнике, публикувано на сайта на ОПЕК.

Решението в четвъртък показва, че търсенето и предлагането на петрол в момента е балансирано, а също и огромната несигурност, която създава омикрон, заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за телевизия „Россия 24“.

„Например виждаме, че мобилността в Европа донякъде намалява в резултат на предприетите мерки от правителствата“, но расте в Азия и Северна и Южна Америка, отбеляза Новак. „Със сигурност ще следим ситуацията заедно с другите страни“, допълни той.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Анализатор: До няколко месеца ще видим цена на петрола от 100 долара за барел