IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня с над 1% на фона на срива на пазарите*

Инвеститорите намериха убежище в златото и това повиши цената му

10:07 | 06.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се понижи с повече от 1% във вторник по време на азиатската търговия и така увеличи загубата си от началото на седмицата, докато глобалните капиталови пазари отчетоха една от най-тежките си сесии в историята, обобщава Ройтерс.  

Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 1,05% до 63,48 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 1,04% до 66,92 долара за барел. Котировките от днес са с между 3 и 4 долара по-ниски от върховете, достигнати през януари.

„Спадовете при петролните фючърси се дължат основно на глобалното разпродаване на акции“, коментира Сукрит Виджаякар, директор на консултантската компания Trifecta Energy. Според него в момента има пренасочване към щатския долар като валута убежище, затова и американската валута засилва позициите си, което пък прави стоките, търгувани в долари, по-скъпи, а оттам ставаме свидетели на разпродаване на фючърсите върху петрола.

Световните капиталови пазари се понижиха рязко в понеделник след силното покачване на доходността на американските държавни облигации. Заради нарастващата инфлация в момента пазарът реагира на потенциално по-високи лихвени проценти, които по всяка вероятност скоро ще бъдат обявени от страна на Федералния резерв.

“Изведнъж инфлацията се превърна в най-обсъжданата тема от пазарите”, отбелязват и от американската инвестиционна банка J.P. Morgan.

Според трейдърите обаче корекцията в цената на петрола се дължи и на фундаментални причини.

Въпреки че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия намаляват производството си с цел затягане на пазара, суровината се предлага в достатъчно количество. Това до голяма степен се дължи на растящото производство на шистов петрол в САЩ, което от средата на 2016 г. се е повишило с почти 18% до 10 млн. барела на ден, което вече е над обема, който произвежда най-големият износител в света – Саудитска Арабия.

В момента само Русия произвежда повече – средно по 10,98 млн. барела на ден през 2017 г. Очакванията са производството на петрол в САЩ да продължи да се увеличава.

По време на азиатската сесия на стоковите пазари обаче се наблюдаваше търсене на сигурно убежище от срива на акциите в златото и то успя да поскъпне с 0,67% до 1345,90 долара за тройунция. С над 1% пък се повиши цената на среброто.

Според анализатора от ANZ Даниел Хинес, цитиран от Ройтерс, може да се очаква поскъпването на златото да продължи, като се има предвид корекцията на капиталовите пазари. Ценният метал е доказал исторически способността си да запазва стойността си в периоди на финансова или политическа несигурност и се използва за хеджиране срещу инфлацията.

Доларовият индекс, който проследява представянето на американските пари спрямо кошница  от шест основни валути, докосна ниво от 89,546 пункта. Щатският долар поевтиня спрямо йената с 0,07% до 109,01 йени. Австралийският долар се търгуваше с 0,29% спрямо американския си колега до 0,7855 долара.

*Информацията е актуална към 9:22 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
А в некартелните бензиностанции газчицата дигна +10% :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още