IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след двудневния си ценови възход*

Инвеститорите продължават да осмислят последиците от войната в Украйна и разпространението на коронавируса в Китай

09:59 | 14.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва в четвъртък, след като двудневният възход на пазара върна цената на суровината над 100 долара за барел, а инвеститорите осмисляха редица фактори от последиците от продължаващата война в Украйна до коронавируса в Китай, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,96%, или 1,04 долара, до 107,74 долара за барел.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,20%, или 1,26 долара, до 102,99 долара за барел. Сортът се е насочил към записването на седмичен ръст, след като в последните две търговски сесии нарасна с почти 11%.

Le Le

Международната агенция по енергетика заяви в четвъртък, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, са успели да предложат едва 10% от обещаното увеличение на доставките миналия месец. Агенцията понижи прогнозите си за търсенето заради бързото разпространение на коронавируса в Китай.

Стратегическите щатски запаси на "черно злато" са се увеличили миналата седмица основно заради преместването им към търговските складове. САЩ и съюзниците им се съгласиха да освободят безпрецедентно количество от инвентара на суров петрол в опит да озаптят високите цени.

Най-големият независим петролен търговец в света Vitol Group заяви, че възнамерява да спре търговията с руски петрол и продукти до края на годината, докато Китай и Индия продължават да приемат такива доставки.

Според Вандана Хари, основателка на Vanda Insights в Сингапур, възможността от забрана на руския внос на петрол от Европейския съюз (ЕС) ще държи пазара на нокти, докато продължава войната.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента се разшири в началото на седмицата и за малко премина в структура, в която фючърсните цени са по-високи от тези на спот пазара. Към момента спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка е в размер на 78 цента спрямо 21 цента в понеделник.

Щатските резерви на "черно злато" са се увеличили с 9,4 млн. барела миналата седмица - най-голямото увеличение от март 2021 г., според Администрацията за енергийна информация. Запасите на бензин са намалели за втора поредна седмица, а тези на дестилати, включително дизел, са се свили с 2,9 млн. барела.

*Към 09:38 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още