IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, но остава на ниво от около 100 долара за барел*

Европейският сорт Брент достигна почти 140 долара по-рано този месец, а в последните дни цената му падна под 100 долара, с което премина прага на мечия пазар

10:12 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава, докато инвеститорите продължават да преценяват какви ще са последиците от руската инвазия в Украйна и да следят развитието на пандемията в най-големия вносител на петрол Китай, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 3,11%, или 3,05 долара, до 101,07 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 2,80%, или 2,67 долара, до 97,71 долара за барел, след като сортът поевтиня с 13% в последните три търговски сесии.

Petrol Petrol

Войната в Украйна сериозно наруши руските доставки на петрол и Международната агенция по енергетика прогнозира, че предлагането на Русия ще се свие с около една четвърт следващия месец.

Според премиера на Либия Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, трябва да ускорят увеличаването на добива, за да се спомогне за разрешаването на "енергийната криза".

"Затегнатите пазари като цяло са по-волатилни и затова, когато се включи риск за предлагането, голям, колкото този с Русия, това изстрелва волатилността до друго ниво", каза базираният в Сингапур ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV Уорън Патерсън.

Инвеститорите следят и новопоявилите се огнища на коронавирус в Китай - най-големия вносител на петрол в света. Задръстванията в отчасти блокирания Шанхай са с над една трета по-малко спрямо нивата си година по-рано, докато в производствената зона в Шънджън и в провинция Дзилин има наложени ограничителни мерки за движение.

Бързото развитие на събитията в Украйна и наложените санкции срещу Москва предизвикват бурни движения на пазара. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън, който проведе среща с принца на Саудитска Арабия, заяви, че е оптимист, че страната може да увеличи предлагането, макар да няма гаранции за това.

Въпреки че купувачите избягват руския петрол - макар той да е значително по-евтин - страната почти не планира промени в изпращаните количества на основния си сорт Уралс от пристанищата в Балтийско и Черно море в началото на април. Не е ясно дали доставките ще намерят купувачи, затова и реалните товари може да са различни.

Русия заяви, че украинското предложение да остане неутрална страна и да запази собствените си военни сили може да се разгледа като компромис, което инвеститорите приеха като надежда за прекратяване на огъня. Представител на Украйна предупреди, че все още има проблеми и че преговорите не са постигнали значителен напредък.

Европейският сорт Брент достигна почти 140 долара за барел по-рано този месец, а в последните дни цената му падна под 100 долара за барел, с което премина прага от 20%, който се използва за определяне на мечи пазар.

В сряда Федералният резерв на САЩ увеличи лихвите за пръв път от 2018 г. насам. След като запази бенчмарковата си лихва закотвена близо до нула от началото на пандемията, Федералната комисия по отворения пазар на Фед съобщи, че ще я повиши с четвърт процентен пункт, или 25 базисни пункта, и сега тя ще бъде в диапазона 0,25%-0,5%. Комисията очаква основната лихва да достигне между 1,75% и 2% до края на годината.

Щатските резерви на "черно злато" са нараснали с 4,35 млн. барела миналата седмица спрямо очакванията за спад в анкета на Bloomberg. Инвентарът е отчел повишение и в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, което е било първото увеличение тази година.

*Към 9:50 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още