IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към седми пореден седмичен ръст*

Затегнатият пазар, геополитическото напрежение и студеният климат в САЩ вдигат цената на „черното злато“

09:56 | 04.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол се насочва към седми пореден седмичен ръст, докато инвеститорите са тормозени от различни опасения около затегнатия пазар, геополитическото напрежение и студения климат в САЩ, пише Bloomberg.

Европейският сорт Брент поскъпва с 0,34%, или 0,31 долара, до 91,42 долара за барел. Бенчмаркът поскъпна със 17% от началото на годината и някои водещи банки, включително Goldman Sachs Group Inc., прогнозират, че цената за барела може да стигне 100 долара.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,52%, или 0,47 долара, до 90,74 долара за барел, като е напът да отбележи ръст от над 4% през тази седмица.

Петрол Петрол

Тази седмица ръстът на цената на „черното злато“ бе предизвикан от различни фактори. Инвеститорите изразиха съмнения доколко Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, могат да достигнат договореното увеличение на доставките. В същото време играчите на пазара следят зорко ситуацията в Украйна поради опасения от руска инвазия, която Москва отрече. В Тексас студените метеорологични условия също повлияха на доставките.

През миналата година цената на петрола се увеличи с 62%, с което „черното злато“ се присъедини към ценовото рали на голяма група от суровини, докато търсенето се възстанови от пандемичния спад. Ръстът намали запасите и накара инвеститорите да плащат високи премии за краткосрочни доставки. Увеличението на цените обаче ще допринесе за инфлационния натиск, който притиска потребителите и безпокои политиците.

„Цената на петрола продължава да се базира на силни основи", каза директорът в базирания с Сингапур JTD Energy Services Pte. Джон Дрискол. „ОПЕК продължава да не достига целевите равнища на доставките, въпреки че се ангажира с по-добри резултати“, каза експертът.

В сряда ОПЕК+ се споразумя за поредното плавно увеличение на предлагането с 400 хил. барела дневно през март. Въпреки това имаше постоянни сигнали, че картелът не успя да достигне увеличението и може отново да се затрудни със задачата.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура (backwardation), при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,45  долара за барел, което е увеличение спрямо нивото от 41 цента в първия търговски ден за 2022 г. Шестмесечният спред се е увеличил до над 6 долара.

"Предлагането се затяга, докато запасите продължават да намаляват. Шестмесечният спред е над 6 долара, или 1 долара за барел на месец, и търсенето на петрол се увеличава“, каза Дрискол.

Въпреки покачването на цените някои анализатори предупреждават за мечи сигнали. Банката направи меча прогноза за фючърсите на Брента за декември.

Според ConocoPhillips инвеститорите трябва да бъдат внимателни относно увеличените доставки в САЩ през тази и следващата година. „Ако това не е опасение за вас, то трябва да е“, каза главният изпълнителен директор Раян Ланс.

В петък предстои да стане ясно колко са работещите платформи за суров петрол в САЩ, което е индикатор за производството на шисти. Очакванията са за над 500 платформи, което би означавало възстановяване от пандемичното дъно от 172 платформи през август 2020 г.

*Към 9:39 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още