IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще търси нови пазари за своя нежелан от ЕС петрол

Малко рафинерии в Азия обаче могат да преработват сорта "Уралс", който е с по-високо съдържание на сяра

18:46 | 31.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В ранните часове на 31 май лидерите на ЕС се разбраха по дългоочаквана мярка срещу Русия, а именно - забраната за внос на петрол. Този ход обаче ще се обърне срещу общността, прогнозира Михаил Улянов, постоянен представител на Русия в международните институции, базирани във Виена, каквато например е ОПЕК.

В Twitter Улянов цитира коментар на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отпреди ден, в който тя казва, че петролното ембарго ще повиши цената на петрола и това ще помогне на Русия да намери нови пазари за своята суровина.

"Много бърза промяна на мнението, което показва, че ЕС не е в добра форма", написа Улянов в социалната мрежа, след като европейските лидери одобриха забрана за внос на руската суровина.

Според него Русия лесно ще намери нови пазари за своя петрол. Страната е трета по добив на петрол в световен мащаба след САЩ и Саудитска Арабия и най-големият износител на петрол, пише CNBC. Руският петрол съставлява 36% от вноса на суровината в ЕС и макар да е най-големият, Европа не е единственият пазар на руснаците.

Сега Москва ще трябва да разчита повече на клиентите си в Азия и основно в Китай и Индия. От началото на войната в Украйна петролните доставки за Индия растат и третата по големина азиатска икономика не се съобразява с призиви да се включи към санкциите срещу Русия.

Влиянието на санкциите срещу Русия ще имат ефект, ако ЕС и САЩ успеят да принудят Индия и други азиатски държави да спрат да купуват руския петрол, смята експертът Ади Имсирович от Оксфордския институт по енергийни проучвания.

Отделно и Китай започна да купува от евтиния руски петрол, макар че обяснява, че доставките са били договорени още преди началото на войната в Украйна, както и че ще използва руски петрол, за да запълни резервите си.

Пътуването на един танкер, натоварен с петрол, от руските пристанища в западната част на страната до Китай, вместо до Европа, отнема около два месеца, изчислява Kpler.

По данни на анализаторите от компанията през май рекордни количества руски петрол се пренасят към Индия и Китай. Но Русия няма да може да разчита на повече купувачи от Азия, защото малко рафинерии могат да преработят суровината, която Европа купува традиционно - сорт "Уралс", който е с по-високо съдържание на сяра, допълва Bloomberg. 

След месеци на пълно затваряне заради случаи на коронавируса в Шанхай китайските рафинерии вероятно ще имат голям интерес към покупките на евтин петрол, посочват търговци. Мотивацията е чисто търговска - цената на руския петрол е съществено по-ниска на пазарите, отколкото политическа.

Но доколко е реалистично да се очаква, че Индия и Китай, които вече увеличават покупките на руски петрол, ще имат капацитета да продължат да го правят, коментират още те пред агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
мхм от тунис до турция ги чакат ... а ти си почивай на брега на Дунава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Азия ще го глътне всичкия и за още ще пита. Вие *** търсете съповете и паламарките на прабабите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 1 година
не само петрола, те самите не са желани ... да ходят на почивка в Иран и на ски в северна корея... ако имат пари, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още