IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вече не е надежден доставчик на газ за Европа

Стария континент трябва да диверсифицира както източниците на природен газ, така и енергийния си микс

20:18 | 03.11.21 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Няма значение дали Русия не можеше или не искаше да увеличи доставките на природен газ за Европа през последните седмици. И в двата случая тя подкопава претенциите си за надежден доставчик. Тя също така подсили аргументите на най-важните си клиенти да намалят зависимостта си от контролираните от Москва доставки и да засилят вътрешните възобновяеми източници, пише енергийният стратег Джулиън Лий за Bloomberg.

Добре документираният недостиг на природен газ, от който понастоящем страда Европа, доведе до покачване на цените на газовите борси. В пика си през октомври те бяха почти шест пъти по-високи в сравнение с началото на годината. 14 енергийни доставчици в Обединеното кралство, продаващи газ и електричество на повече от 2 милиона клиенти, фалираха, притиснати между растящите разходи за закупуване на енергия и ограничените цени, които могат да начисляват на клиентите си. 

Обещанията на президента Владимир Путин за повече руски газ за Европа помогнаха за 40-процентен спад от този пик, но оставяйки цените все пак три пъти и половина по-високи, отколкото в началото на януари - а дори още не е зима.

Недостигът на газ в Европа има много причини - намаляващо производство в Обединеното кралство и Холандия, растящо търсене след пандемията, неуспех при възстановяването на запасите след дългата и студена зима, която изчерпа запасите през април. 

Но обвинителни пръсти бяха насочени и другаде.

Например към манипулациите на Русия, която задържа доставките, решена да осигури европейско одобрение за новия си тръбопровод под Балтийско море (Северен поток 2 - бел. прев.) Също към европейските комунални компании, които сега плащат неизбежната цена за оттеглянето си от дългосрочните договори с руския държавен монополист Газпром. Както и към европейските правителства, чието стремеж към възобновяема енергия с твърде малко внимание към изолация на сградите и посрещане на търсенето направи континента уязвим на проблемите с прекъсванията.

Тези, които обвиняват, има свои собствени цели. Независимо дали става дума за конкурентни доставчици на газ, които искат да ограничат продажбите на Русия за Европа, или за руски енергийни гиганти, които се стремят да създадат, поддържат и разширят пазари за собствените си доставки.

Но едно нещо е напълно ясно - досега през 2021 г. Европа не е получила толкова газ, отколкото се нуждае или иска от Русия. И причините за този недостиг имат по-малко значение от него.

Ситуацията в Германия илюстрира проблема. Газовите хранилища в страната бяха пълни на 71% на 27 октомври, според данни на Gas Infrastructure Europe. Но обектите, контролирани от Газпром чрез дъщерното му дружество Astora, които представляват почти една четвърт от капацитета за съхранение на Германия, бяха пълни само на 21%.

Газпром може и да е доставил целия газ, изискван по договорите му с европейските купувачи, но очевидно не е попълнил собствените си складове на континента.

Не трябва да е изненада, че той даде приоритет на запълването на хранилищата у дома в Русия - би било нехайство от негова страна да не го направи. Путин нареди на компанията да започне да зарежда своите европейски газови хранилища през ноември, когато местните обекти ще бъдат пълни. Това помогна за спада на европейските цени и облекчаването на непосредствените опасения, но с нищо не допринася за справяне с дългосрочните проблеми.

Ако Газпром просто не може да изпомпа достатъчно газ, за да запълва както вътрешните, така и задграничните си хранилища, европейските лидери трябва да се тревожат, че липсата на капацитет за производство на газ в Русия ще ги прави все по-уязвими на бъдещ недостиг.

Ако цялата криза е била част от сценарий на Кремъл за осигуряване на европейско одобрение за газопровода Северен поток 2 под Балтийско море, това също би трябвало да направи европейските лидери много загрижени. Те трябва да се запитат какво ще бъде следващото нещо в списъка на Путин? Премахване на санкциите, наложени след ареста на руския опозиционер Алексей Навални? Признаване на анексията на Крим?

Каквото и да е обяснението, европейският отговор трябва да бъде диверсификацията.

Трябва да се диверсифицират както източниците на природен газ - да, има роля за американския "Газ на свободата" - така и енергийният микс.

Газът може да е необходим в продължение на години, за да запълни празнините, когато вятърът не духа или слънцето не пече. Но неспособността или нежеланието на Русия да доставя това, което е необходимо навреме, подрива претенциите ѝ да бъде надежден доставчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 0 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Ненадежността е и тогава, когато той много иска (какъвто не е случая в момента), но няма капацитет да го направи. В този случай е ненадежден, защото не може да ти задоволи потребностите и след като не може, значи е ненадежден и ти трябва да си търсиш други алтернативи. Дали ще са други източници на газ, дали други източници на енергия, но трябва да се търси решение. Защото всеки програсивен човек или бизнес, не може да си позволи да бъде зависим от ненадеждни доставчици. Със сигурност ще трябва време и много средства, за да се постигне това, но това е. Няма друг начин. Аз не съм нито русофил, нито русофоб. Гледам чисто прагматично. Ама като гледам някои русофили, вие милеете за Русия повече, отколкото за собствената си родина. Освен ако не получавате нещо насреща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Колко глупав трябва да е човек, за да не разбере нещо толкова елементарно, при положение, че и в статията ясно е написано и аз в коментара си наблягам на това - той може да си изпълнява стриктно договорните задължения, но щом може, а не иска да ти доставя допълнителни количества, значи за теб този контрагент е ненадежден. Явно не работите с клиенти, за да знаете какво ухажване и както натягане е между контрагенти, които искат да оставят добри впечатления у партньорите си. Тук за всички става ясно, че Русия просто показва мускули и извива ръце. Те дори не го и крият. Само балъците като вас ходят да се излагат по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Ненадежден доставчик е този, който НЕ СИ ИЗПЪЛНЯВА договорните задължения. Евентуално, и обещания, като Щатските доставчици на втечнен газ. Другото са спекулации на мъже със съмнително поведение. До момента, вече над 40 години, "Газпром" стриктно си изпълнява договорните задължения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Евроgейците съвсем насериозно смятат Рашата и "Газпром" за момченце на повикване. Щото само "Газпром" имал интерес от продаването на природен газ в Европата. Ама "Газпром" е инвестирал в половината от морската част 4.5 млрд евро, останалите 14 млрд евро за другата половина и сухоземната част, са инвестирани от шест частни европейски компании, които са имали излишни пари за заравяне в земята, за сините очички на Жужо, а не за печалба? Кой ще им плати инвестициите, при една забрана на СП-2? Общата загуба отива към 30 млрд евро. А частните компании гарантирано ще спечелят делото, защото имат редовно издадени разрешения за инведтиране. Та, Германия ли ще плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
markov
преди 2 години
ХАХАХА...СЛЕД ВСИЧКИТЕ СТАТИИ НА ТЕМА КАК ЕС ТРЯБВАЛО ДА НАМАЛИ ЗАВИСИМОСТТА СИ ОТ ГАЗПРОМ СТИГНАХА ДО ТАМ ЧЕ ВЕЧЕ СА ТОТАЛНО ЗАВИСИМИ.......АМА ОТ ЛИПСВАЩИТЕ ДОСТАВКИ НА ОСТАНАЛИТЕ- САЩ,АВСТРАЛИЯ,КАТАР КОИТО КАТО ВИДЯХА ПО-ВИСОКИТЕ ЦЕНИ В АЗИЯ И ЗАРЯЗАХА ЕС !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
от кога ги чакаме тия "диверсификации" ... а те се не идват или ако доат те ше са на цени х5 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Или пък си копаш собствен :) Освен това само да напомня ,че преди 6-7 години за около 20 хиляди палки всеки можеше да стане независим от енергото. Тоест топло + ток = фрий :) и то доживот ! Сега с инфлацията да са към 25 хиляди. Така,че мен лично газ не ми трябва отдавна ... дори и колата е на ток :) Възможности за независимост от Русия и САЩ имаме много но не ги ползваме. И да на слънце е възможно да имаш ток+топло дори и през зимата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
IQ96
преди 2 години
Подкрепям ПОДзаглавието, щото е принципно право. Останалото е упражнения на словоблудци с определени насоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 3
doba
преди 2 години
viva, ами другите варианти ги има. Плащаш достатъчно и хамериканския, катарския, австралийския и т.н. газ ще завие за европейските LNG терминали, не към тези в Азия. НО - и те искат пари, тяхната м*м* :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 2 години
АКО БГ не беше минала от фикс към спот цени, щяхме да си продаваме излишъците на печалба. НО... мислене трябва, и акъл също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още