Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Защо САЩ вече не са толкова уязвими на петролни шокове?

Местното производство, понижената енергоемкост на икономиката и увеличеният дял на услугите допринасят за това

Защо САЩ вече не са толкова уязвими на петролни шокове?

Снимка: ЕРА

Когато американският президент Доналд Тръмп оповести убийството на иранския генерал Касем Солеймани, западните пазари се разклатиха. Не бе чудно. Първоначално цените на петрола скочиха с близо 5 на сто, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Още по темата
А това, което всеки трейдър знае - и все по-малко хора лично си спомнят - е, че когато напрежението в Близкия изток предизвика петролен шок през 70-те години на 20 век, последствието беше стагфлация в САЩ.

Опитът от високата инфлация и безработица, съчетани със застой в търсенето, беше толкова неприятен, че обикновено се предполага, че американските политици искат да избегнат повторение, предизвиквайки повишение в цените на петрола, което удря по потребителите, особено пък в навечерието на президентските избори.

В известен смисъл това все още е вярно. Гласоподавателите са сериозно загрижени за разходите за зареждане на автомобилите си. Но докато инвеститорите умуват какъв може да е следващият ход на Тръмп в Близкия изток или как пазарите могат да реагират, има решаващ фактор, който трябва да отчитаме.

Днешната американска икономика е далеч по-малко уязвима на колебания в цената на петрола и шокове в Близкия Изток. Както Робърт Каплан, президент на клона на Федералния резерв в Далас, каза след смъртта на Солеймани: „Ефектът ще бъде по-смекчен, отколкото сме виждали в историята“.

В САЩ настъпи голяма структурна промяна, с която Тръмп обича да парадира: местният енергиен бум. Преди четири месеца страната стана нетен износител на петрол, за първи път откакто започна статистическото отчитане през 1973 г., продавайки 89 000 барела петрол дневно повече, отколкото внася.

Промяната до голяма степен произтича от шистовите нефтени находища, които спомогнаха за увеличаване на производството на петрол от 5 млн. барела на ден през 2010 г. до 12 млн. миналата година. И макар че произвежданият в страната петрол не замества изцяло вносния, този процес променя геополитическата динамика.

Има втори, по-малко известен фактор: енергийната интензивност на американския икономически растеж рязко намалява през последните години. Торстен Слок, икономист от Deutsche Bank, изнася поразителни данни. За четвърт век (между 1973 и 1998 г.) количеството консумирани петролни продукти на единица реален брутен вътрешен продукт е намаляло наполовина.

То продължава да спада и след този период, като сега е на една трета от нивото през 1973 г. На прост език това означава, че с един барел петрол днес се произвежда три пъти повече продукция, отколкото тогава.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
4
 
12
fon до: крас
преди 8 месеца
РУСИЯ - ИРАН ще се сблъскат в каспийско море?!! А след това сигурно на Северния полюс? А няма ли да е по-добре да завършиш географията за 5-ти клас на прилично ниво вместо да плещиш подобни остроумия?
0
 
4
 
11
fon
преди 8 месеца
Ха-ха. Русофилията, конспирацията и слабоумието вървят напоследък ръка за ръка.
8
 
2
 
10
крас до: Бидонойл
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Тепърва там ще започва истинсаката война.

Заради находището в ЮЖЕН ПАРС, единадесет години се води война в Сирия, която трябва да се превърне в РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ на газта от този район.

Тази война отдавана щеше да е приключила ако не бяха ИРАНСКИТЕ ВОЙСКИ на ген . Сулеймани, които поддържаха режима на Ассад.

Иначе руснаците и техните както Лавров нарича американските си "ПАРТНЬОРИ" , отдавна бяха разделили баницата каквато се явява СИРИЯ.

Никой не коментира ВОЙНАТА м/у РУСИЯ и ИРАН които в Сирия имаха няколко сериозни военни конфликта с големи загуби от двете страни.

В СИРИЯ РУСИЯ ВЗЕ СТРАНАТА НА ИЗРАЕЛ И ЗАСТАНА ПРОТИВ ИРАН!!

Едните от спечелилите от убийството на ген СУЛЕЙМАНИ бяха руснаците, които го съпроводиха с ТЕХЕН САМОЛЕТ до Багдат, където американските им "ПАРТНЬОРИ" свършиха мръсната работа.

СЕГА РУСИЯ ИМА ЕДИН ВРАГ ПОВЕЧЕ.
Какво ще се случи с ГАЗТА В КАСПИСКО МОРЕ??
ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ДА ВИДИМ И ТОВА.
И там сблъсъка РУСИЯ - ИРАН е неизбежен.

НЕ БИХ СЕ УЧУДИЛ ПРИ ЕДИН НОВ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ, ИРАН ДА СЕ КОАЛИРА С НЕГО ПРОТИВ РУСИЯ.
Тогава битката ще се пренесе дирктно в КАСПИЙСКИЯ РЕГИОН.
8
 
7
 
9
Solar Power до: Бидонойл
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Газта я карат дисни от марс където сондира марсохода :)))) някои хора са дълбоко в конспирацията :)
4
 
12
 
8
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Интересните новини са:
1/ НАСТОЯВАНЕТО НА САЩ , КИТАЙ ДА СПРЕ ДОСТАВКИТЕ СИ НА ПЕТРОЛ ОТ ИРАН
2/ ПРЕУСТАНОВЕНИЯТ ТРАНЗИТ НА САУДИТСКИ ТАНКЕРИ ПРЕЗ ВОДИТЕ НА ИРАН. От това засегнат освен Китай е и Япония чиито премиер вече е в С. Арабия.

ТРЪМП ЗАПАЛИ ФИТИЛА В БЛИЗКИЯТ ИЗТОК.
Какъв ще бъде взрива и как това ще се отрази на пазарите е въпрос с неясен отговор.

Има един момент който ще се окаже решаващ за бъдещето на ИРАН И ОТНОШЕНИЕТО НА ТРЪМП КЪМ НЕГО - ПРИТЕЖАВАНЕТО НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ОТ РЕЖИМА КОРЕННО ЩЕ ПРОМЕНИ СИТУАЦИЯТА.

Отношението на Тръмп към СЕВЕРОКОРЕЙСКИЯ *** преминало през заплахата за война до "приятелство" с КИМ ЧЕН УН показват слабата страна на САЩ, която ИРАН БЪРЗО ЩЕ СЕ ОПИТА ДА РЕАЛИЗИРА.

В това отношение времето не работи за Тръмп и ако той не свали режима в ИРАН в близките няколко месеца , рискува да се превърне в това което в момента изглежда пред северокорееца - ИСТИНСКИ ***.

СИГУРНО Е ЕДНО - В настоящият момент Иран няма да нападне никого, което не е в сила за неговите паравоенни формирования и особенно тези в ЙЕМЕН. В тази държава опита за убийство с дрон на водача на местните шиити извършен по едно и също време с този на ген. Сюлеймани се провали.
Да не забравяме атаката на САУДИТСКАТА РАФИНЕРИЯ извършена точно от този много по интелигентен представител на ШИИТИТЕ в Йемен тип която не бе отразена от американската ПВО.
Там се воюва с дронове и високотехнологични оръжия нетепични за тези ширини.

Войната вече не е тази която я познаваме - ТЯ ВЕЧЕ Е АТЕНТАТИ И УБИЙСТВА НА ВОДЕЩИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФИГУРИ.

САЩ , ИЗРАЛ и техните съюзници сред които е и РУСИЯ вече са в нея.

Още от Суровини
Свърши ли ралито на златото?