Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Кипър либерализира достъпа за летовници, но с много условности

Северен Кипър, който е под турска юрисдикция, ще отвори за туристи на 12 април при ограничено движение, съобщи Бранислава Бобанац

гледано: 2413   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Обявеното отваряне на туристическия пазар на Кипър, което започна от 1 април, съдържа много условности и едва ли ще доведе до голям поток от туристи. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър.
Още по темата

„Освен либерализирането на достъпа за летовници, голямо значение имат и решенията в страните, от които пристигат те“, уточни Бобанац.

Туризмът, който е много важен сектор за кипърската икономика, през 2020 г. е претърпял срив от над 80% спрямо предходната година. В брой туристи това означава, че едва 630 хил. души са посетили острова на фона на 4 млн. през 2019 г.

Очакванията на сектора са, че след отварянето от 1 април през юни ще има по-голям поток. Няма увереност, че ще се достигнат нивата от предкризисната 2019 г. Възстановяването се очаква едва през 2023 г.

„Кипър разчита основно на туристи от Великобритания, Русия и Израел. По новите правила се изискват два PCR теста – непосредствено преди и веднага след пристигането на острова. Те са за сметка на туристите, като браншът предложи вторият PCR тест да се замени с бърз антигенен и да се поеме от държавата. Това обаче не означава, че в Кипър ще пристигнат голям брой туристи“, поясни Бобанац.

Във Великобритания ограниченията за пътуване зад граница действат до 1 юни, а Русия все още не е разрешила чартърните полети. Освен това туристите, които пристигат в Кипър, трябва да спазват вечерен час, който е 23 часа.

През делничните дни са възможни две излизания от хотела, за които се изпраща SMS. В съботно-неделните дни хората мога да излизат до три пъти. Всяко нарушение се санкционира с глоба в размер на 300 евро.

„Правилата в Северен Кипър, който е под турска юрисдикция, са различни. Там „отварянето“ за туристи е предвидено да започне от 12 април, и е на принципа на „затворената верига“, т.е. туристите не трябва да напускат хотелския комплекс, в който са настанени. На територията на Северен Кипър също има въведен вечерен час, забранено е и движението между областите“, посочи Бобанац.

Тя информира, че преминаването от Южен в Северен Кипър е възможно само през едно КПП, но след това туристът не може да се върне обратно в Южен Кипър и трябва да излети от северната част.

Какви мерки предлагат туристическите агенции в Кипър в опити за спасяване на бизнеса? България е в червената зона за туризъм в Кипър. Какво означава това?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Разпродажбите на Coinbase засегнаха негативно и биткойна