IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на Coinbase засегнаха негативно и биткойна

Борсовият новак ще бъде ще като крипто версия на Goldman Sachs или Morgan Stanley, вярват някои ранни инвеститори

08:29 | 15.04.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър към&nbsp;Nasdaq MarketSite.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кадър към Nasdaq MarketSite. Снимка: Bloomberg LP

Това бе исторически момент за криптосвета. Coinbase Global Inc. започна да се търгува на Nasdaq и развълнува инвеститорите: Акциите на най-голямата американска крипто борса стартираха в сряда следобед (местно време) с цена от 381 долара, с почти 55% над референтната цена от 250 долара за брой, определена предишната вечер.

За две минути акциите достигнаха цената над 400 долара. Пет минути по-късно акциите се търгуваха на ниво от 422 долара при променлива търговия. Това беше еквивалентно на оценка на компанията от над 100 млрд. долара. Но книжата загубиха инерция в хода на търговията и затвориха доста под началната стойност на равнище от 328 долара.

Дългоочакваното директно листване на акциите на предизвиква ярост в търсенето на всякакви крипто активни. Сривът в търсенето на книжата на криптоборсата малко след дебюта ѝ спъна еуфорията им, предава Bloomberg.

Биткойнът се отдръпна от рекорда за всички времена, след като най-голямата криптоборса в САЩ се срина, затваряйки със спад от 14%. Акциите на Coinbase стартираха търговия при цена от 381 долара на акция в директното си листване малко преди 13:30 часа местно време в Ню Йорк и се ускори до 429 долара през първите 10 минути на търговия, преди да се обърне надолу. Акциите приключиха търговията на ниво от 328,28 долара.

Биткойнът отстъпи от рекордно високото си ниво, когато Coinbase тръгна надолу, преди да отчете загуби. Най-известната криптовалута търгува за около 63 160 долара към  8:30 часа местно време в Хонконг.

И все пак Coinbase вече е значителна публично търгувана корпорация. За сравнение, компанията майка на Нюйоркската фондова борса, Intercontinental Exchange, е оценена на около 66 млрд. долара. Традиционната инвестиционна банка Goldman Sachs след силни тримесечни данни се оценява на 116 млрд. долара.

Стартъпът, основан през 2012 г., има за цел да направи криптовалутите подходящи за масите. Това е най-голямата платформа за търговия в САЩ за биткойни и други криптовалути и е един от големите победители от продължаващия крипто бум. „Ние продаваме кирките и лопатите, които помагат на хората да използват тази технология", заяви главният изпълнителен директор и съосновател Брайън Армстронг в сряда преди началото на търговията пред CNCB.

Първото тримесечие на 2021 г. беше най-доброто досега. Твърди се, че печалбата е в диапазона от 730 до 800 милиона долара, според предварителните данни, публикувани от Coinbase в началото на април. Продажбите са били за около 1,8 млрд. долара, девет пъти повече, отколкото година по-рано.

Компанията е силно зависима от цената на криптовалутите. В добри времена както малките, така и професионалните инвеститори са особено заинтересовани да търгуват с Биткойн и Сие. Това от своя страна води до високи такси за търговия в Coinbase, които съставляват 96% от приходите през миналата година.

Напоследък оценката на крипто борсата се обсъждаше горещо на Уолстрийт. Аналитизаторската компания Moffat Nathanson има ценова цел от 600 долара за акция. Coinbase предоставя „важни основни градивни елементи, които позволят използването на криптовалути“, хвали я анализаторката Лиза Елис. Това се отнасяло „както за малки инвеститори, така и за финансови институции и компании, които искат да превключват плавно между фиатни и крипто валути“. 

Критиците, от друга страна, смятат, че оценката е твърде висока и имат предвид  нарастващата конкуренция. Платежните услуги PayPal и Square предлагат и търговия с криптовалути. Необрокерът Robinhood също е активен в тази област. Със своите 56 милиона потребители по целия свят обаче Coinbase е явният пазарен лидер. Според CNCB в момента Robinhood има 9,5 милиона потребители, които търгуват с криптовалути.

Coinbase стана публична компания чрез директно листване. При този тип на пазарен дебют акциите се издават без подкрепата на инвестиционни банки. Освен това няма да се издават нови акции, а само съществуващи книжа.

Това е необичаен път за стартиращи фирми, но бе изборът на Spotify, Slack, Palantir и Roblox. Coinbase е първата компания, листната в Nasdaq чрез директно пласиране. Всички останали бяха избрали нейния конкурент NYSE.

По този начин Coinbase се лиши от възможността за набиране на пресен капитал. За сметка на това тя дава възможност на служителите и ранните инвеститори да превърнат своите акции в пари. Няма така наречения период на заключване. Това означава, че акционерите могат да пуснат своите акции на пазара веднага. Периодът на блокиране от три месеца е често срещан за традиционните IPO-та.

Ранните инвеститори възлагат големи надежди за Армстронг и неговия екип. „Ще развие Coinbase в пълен доставчик на финансови услуги“, вярва Бари Шулер от DFJ Growth, който инвестира в стартъпа рано и беше в борда на директорите до миналата година. Coinbase „ще бъде като крипто версия на Goldman Sachs или Morgan Stanley", каза той пред Bloomberg.

Сред ранните инвеститори са още рисковите капиталисти Union Square Ventures и Andreessen Horowitz. Основателят на социалната мрежа Reddit Алексис Оханян също е ранен инвеститор. В продължение на години важни тенденции и теми, свързани с крипто света, се обсъждат на различни форуми на Reddit.

Времето на листването не можеше да бъде по-подходящо. Двете най-големи криптовалути, биткойн и етер, многократно достигнаха нови върхове през последните няколко седмици. И двете цифрови валути поставиха нови рекорди в сряда. Биткойн за първи път проби границата от 64 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
така е.. повечето хора които познавам и се занимават, идея си нямат какво е... цитират общо известните опорки.И аз се подведох навремето през 2013 и таман си бях купил нова мощна видеокарта и теших да копам... копах 2 месеца по 24 часа и извадих статистика.... тогава ми светна за ква пирамида става дума...Само за едно не си прав, биткоина има цена... производствена цена.хардуера и тока хич не са евтини...и тази цена расте в геометрична прогресия.. ще дойде ден.. и той наближава, в който производстото ще стане по скъпо от моментната цена и тогава... кака се ожени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Според мен цената на биткойна се дължи в по-голямата си част на модата, социалните медии и финансовата неграмотност на младите (кeлeшитe, прочели някъде из фейса, че тва е голямото нещо, което щяло да ги направи богати), отклкото на печата на пари.И това мое твърдение е, че НИКОГА биткойна или което е да е дерегулирано крипто ще бъде използваема платежна опция за легалния бизнес и държавите.Тоест и да се печатат пари, бизнеса ще ги ползва и ще предвижда инфлацията и това е.Криптото ще си остане за нелегални плащания и тук таме за плащане между физически лица (а те са със мизерен дял в сравнение с В2В и В2С)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
направих асоциация със златната треска...където точно най много пари са направили продавачите на техника... лопати и кирки. :):)Иначе си прав... докато не спре печатницата на истински пари, и тази тъъъпня няма да спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ооо, още време ще мине, пълно е с мераклии за бързо забогатяване. Има още мегдан за доене на баламурници, всички купили много активно рекламират на други схемата, класическа МЛМ картинка.После....мандалото ще лопне и ...тия с акъл, които са продали, ще броят пачки, а други ще броят дигитални луковици.Еее, да не е за първи път...." тоя път няма така да стане"...:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
хахахаха, класика.. цитирам:Ние продаваме кирките и лопатите, които помагат на хората да използват тази технология"Тоя поне не се крие и му е ясно ще панаира скоро свършва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още